MinaVidi

BalatonKids

A Hegyek Királynője és a kisegér

2020. október 18. 06:41 - MinaVidi

A balatonedericsi Csodabogyós barlangban sok izgalmas cseppkövet láthatunk, ezek közül az egyik megihletette a barlangászokat. Ismerjétek meg a kővé vált kisegér igaz történetét. :-) 

img_20201015_114322.jpg 

A Hegyek Királynője elégedetten ült trónusán. A hatalmas szikláról remek kilátás nyílt birodalmára, és ő kedvtelve nézett szét. A szántóföldek már betakarítva várták a téli pihenőt. A szőlők java is leszüretelve, itt-ott még narancssárga tökök virítottak a mezőn, a bágyadt őszi napsugár aranyszínbe öltöztette a tájat, a Balaton zöld vize felett titokzatos párák lebegtek.

A Királynő szerette az őszt, a betakarítás időszakát, boldogan sétálgatott a rétek szénaboglyái között, segített a kisgyerekeknek begyűjteni az erdő bogyóit, a csipkét, somot, galagonyát. És nagy örömmel járta végig a barlangokat, ahol népe télire elrakta a krumplit, répát s a föld más terményeit.

Ahogy azonban most üldögélt a trónusán, azt látta, hogy kedvenc csősze, az öreg János apó gondterhelten kaptat fel a hegyre.

 • Mi a baj, János apó? – kérdezte tőle kedvesen.

Az öreg illendően letérdelt előtte, s levett kalapját zavartan morzsolgatva mondta:

 • Királynőm, öreg vagyok már, nehezemre esik a pontos számlálás, vagy nem is tudom, lehet, hogy valaki dézsmálja a téli készleteidet.

Éktelen haragra gerjedt a Királynő:

 • Ki merészeli a Hegyek Királynőjének tulajdonát károsítani? – hangja végigsöpört a tájon, még a hegyek is beleremegtek királynőjük haragjába. – Hol történt ez, János apó?
 • A Csodabogyós barlangnál.

A Királynő tudta, hogy abban a barlangban a répákat vermelték el. S mit fog enni télen a népe, ha most valaki azt megdézsmálja?

 • Katonákat! – kiáltotta, mire apródja megfújta a kürtjét.

A lovasok pár perc múlva meg is érkeztek, s a Királynő hófehér paripáján az élükre állva vágtatott a Csodabogyós barlanghoz.

Hanem a katonák hiába kutatták fel dübörögve a barlangot, nem találtak senkit. De azt ők is látták, hogy bizony a barlang mélyén fel van túrva pár helyen a homok, répa pedig sehol.

 • Apókám, mi a baj? – kérdezte János apó kisunokája, Jancsika, amikor a lovasok végül nagy dérrel-dúrral elvonultak.
 • Baj, van, lelkem, Jancsikám! – mondta az öregember - valaki megdézsmálja a Királynő télire elrakott készleteit.
 • Én tudom, ki az!
 • Ki az, Jancsika?
 • Egy kisegér!
 • El tudod-e fogni, Jancsika?
 • El, biza! – mondta a kisfiú.

Másnap nagy örömmel hívta a Királynőt János apó.

 • Ím hol, ni, a bűnös, Királynőm! – s nyújtotta a Királynőnek a kisegeret a farkánál fogva –, ezt a répát ette éppen – mutatott a másik kezében levő gyökérre.
 • Átkozott légy, kisegér, ki el akarod lopni népem elől a föld termését, amiért keservesen megdolgoztak! – kiáltotta a Királynő, s lábával toppantott egyet. A kisegér és a répa abban a pillanatban kővé vált.
 • - És hogy mindenki megtanulja, hogy a Hegyek Királynőjének népét nem lehet büntetlenül megkárosítani, akasszátok ki a barlangban az egeret és a répát!

A balatonedericsi Csodabogyós barlangban azóta is mutogatják a barlangászok minden látogatónak a kővé vált kisegeret és répát, amit lassan bevont a csillogó cseppkő.

 11-12-06-22-35-23152.jpg

Fotó: http://www.barangolj-velem.hu/index.php?oldal=turak&cikkid=82&cikk=A-Csodabogyos-barlangban-kusztam-masztam 

Mese forrása: Balatonedericsi barlangászok

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhozcsaládi barkácsolásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr1916239986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.