MinaVidi

BalatonKids

Balaton és a sárkány

2020. július 05. 06:59 - MinaVidi

A Balaton számos eredetmondával büszkélkedhet. Nem hiányozhat ezek közül sárkányos változat sem. És persze nem ám valami Süsü-szerű egyfejű, de nem is egy mezei hétfejű, hanem rögtön egy huszonnégyfejű! Ismerjétek meg ezt a mondát!

img_20180207_191150.jpg

Egyszer volt hol, nem volt, volt egyszer egy rettentő, huszonnégyfejű sárkány. Állandó rettegésben tartotta a környéket, aki csak ránézett huszonnégy szörnyű fejére, negyvennyolc vérben forgó szemére, hétszázhatvannyolc borzalmas fogára, rögtön inába szállt a bátorsága. Hát még amikor mennydörgő hangján bömbölni kezdett! Vagy amikor tűz tört elő torkaiból, s felperzselt mindent a környéken!

Messze elkerülte hát mindenki a Bakony sűrű, sötét erdejét, ahol a sárkány rejtőzött. De az bizony kibújt rejtekéből időről időre, amikor megéhezett megjelent egy-egy faluban, és huszonnégy leányt követelt, minden fejnek egyet.

Rettegtek is a környékbeliek, mégsem volt senki, aki ellent merjen neki állni. Vérző szívvel, de odaadták leányaikat, hogy a sárkány szörnyű étvágyát enyhítsék, mert különben rettenetes dühében lángot fújt, és felperzselte falvaikat.

Élt abban az időben egy gyönyörű szép lány a vidéken, kinek Etelka volt a neve. Etelka szépségéről messze környéken csodákat zengtek, karcsú derekáról, ringó csípőjéről, tüzes fekete szeméről legendákat meséltek. Nem is kellett sokáig várnia a kérőkre, hamar eljegyezte őt a környék legerősebb, legderekabb legénye, Balaton.

De boldogságuk nem tartott soká. Történt ugyanis, a sárkány az ő falujukat szemelte ki, és Etelka is a huszonnégy leány közé került, akiket fel akartak áldozni a sárkánynak. Amikor Balaton megtudta, hogy az ő mátkája is sorra került, szaladt rögtön hozzá. A leány kisírt szemmel fogadta.

  • Nem engedlek! Nem mehetsz a sárkány barlangjába! Megvédelek! – mondta.

Etelka apja a vállára rakta a kezét.

  • Derék fiú vagy, Balaton! – mondta szomorúan – Büszke lennék, ha a vejem lennél, de látod, máshogy akarta a sors. A falu el fog pusztulni, ha Etelkát nem engedjük oda!
  • Márpedig én nem engedem! – mondta elszántan Balaton. És megtiltotta Etelkának és a többi leánynak, hogy elhagyják a falut.

A falu népe sírva könyörgött neki:

  • Engedd el mátkádat! Mind el fogunk pusztulni!

De Balaton nem engedte. Várt a sárkány a leányokra, várt tizenhárom napon át, de aztán kibújt sötét erdejéből, rettentő mérgében lángokat fújt, lábával kaparta a földet. Ahol kaparta a földet, hatalmas mélyedés keletkezett, amit másnap egy forrás feltöltött, és tó keletkezett a helyén.

Balaton pedig szablyát ragadott, elbúcsúzott szerelmétől, és kiállt a sárkány ellen.

Három napig küzdöttek egymás ellen, egymás után hullottak le a sárkányfejek, de Balaton ereje is egyre inkább fogytán volt. Végül az utolsó fejjel együtt őt is elhagyta ereje, s a vízbe zuhant.

Mátkája halála hírére Etelka is a hullámok közé vetette magát, s azóta is a tó mélyén nyugszanak a szerelmesek.

A falu népe pedig a legény tiszteletére Balatonnak nevezte el a tavat.

 

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, vagy barangolj a blogon tovább, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhozcsaládi barkácsolásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr7115980340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.