MinaVidi

BalatonKids

Szent Pál és a Balaton keletkezése

2020. május 31. 08:42 - MinaVidi

A Balaton keletkezésének számos mondája ismeretes. Vannak itt veszekedő óriások, depis óriáslány, sárkány, kecskenyájak, tele a népmesék megszokott alakjaival. De a keresztény hitre tért magyar nép nem hagyhatta ki fontos tavának történetéből új hőseit sem: a szenteket. Nézzük, Szent Pál apostolnak, mi dolga volt a magyar tengerrel!

img_20200526_220246.jpg

Krisztus Urunk mennybemenetele után az apostolok elindultak mindenfelé, hogy hirdessék az evangéliumot világszerte. Így tett a Saulból lett Pál apostol is, ki ékes szavaival, lángoló hitével sok pogányt térített jó útra, keresztény hitre.

Történt egy alkalommal, hogy hittérítő útjai egyikén a Bakony rengetegébe keveredett. Eltévesztette az ösvényt, és sokat bolyongott, míg végül egy tisztásra ért, ahol fáradtan heveredett le egy nagy hársfa tövébe. Ahogy ott ült, üldögélt, nézelődött, hát, egyszer csak arra jött egy pásztor. Illendően köszönt neki, s kérdezte tőle, honnan jött, s merre tart.

  • Jézus Krisztusnak vagyok az apostola – felelte Szent Pál. - Krisztus dicsőségét hirdetem mindenkinek. A mi urunkét, aki meghalt s harmadnapon feltámadott.
  • Meghalt az istened? – sajnálkozott a pásztor – Gyere, tarts velem! Megmutatom az enyémet.
  • Meghalt Krisztus, de feltámadott! – magyarázta örvendezve Pál - S visszajött, hogy minket is elvezessen a mennyekbe.
  • Hát én ezt fel nem foghatom – csóválta a fejét a pásztor. – Hanem elvezetlek én szívesen a mi táltosunkhoz, ő minden titkok tudója, nagy tudású ember, biztos meg fog érteni téged!

Pál apostol már erősen megéhezett, és örült, hogy a sűrű rengetegben élő emberre bukkant, követte hát a pásztort. Rövid gyaloglás után felértek egy dombtetőre, ahol széles tisztáson egy sereg ember állt körül egy kőoltárt. Őszöreg táltos állt az oltár mellett, s éppen felemelte áldozókését, hogy leszúrjon egy hibátlan, hófehér csődört.

  • Megállj! – kiáltott rá Szent Pál.

A táltos megdermedt, majd kezét lassan leengedve rámeredt az apostolra. Az közelebb lépett hozzá, s csengő szóval, hogy mindenki hallja, megkérdezte tőle:

  • Kinek áldozol?
  • A Hadak urának! Tűzkovács Királynak! – mondta fejét büszkén felvetve a táltos.
  • Egy hamis istennek? – kérdezte Szent Pál – Mert tudd meg, hogy egy igaz Isten van csak, a mi mennyei Atyánk, aki egyetlen fiát küldte el, hogy megváltson minket bűneinktől!
  • Ki vagy Te, aki hamisnak merészeled nevezni a Hadak Urát, Arany Atyácska fiát?
  • Az egyedüli élő Isten, Krisztus Urunk apostola vagyok, s bizony hamis a ti istenetek! Ha nem volna az, akkor ez a kő most nem omolna össze! – mondta, s rámutatott a kőoltárra.

Az oltár abban a pillanatban hatalmas robajjal leomlott, és ízzé-porrá hullt.

A pogányok dühe határtalan volt. Mind előrántotta kardját, hogy lekaszabolja az apostolt, az azonban szép lassan kisétált közöttük. Mire felocsúdtak, már jókora előnyre tett szert Pál.

Ekkor nagy kiabálással utánaeredtek. De bizony utolérni nem tudták, mert a szent apostol bárhova lépett, víz fakadt a nyomában. Tizenkét mérföldnyire ment üldözői elől. S a víz csak ömlött, ömlött, örvénylett lába nyomában, s hatalmas hullámokat vetett.

Így keletkezett a Balaton.

 

Forrás: Davorka: A Balaton keletkezésének mondái (Ethnographia, 1916.), Szampl Pál (Dunántúl, 1928. szeptember)

 

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhozcsaládi barkácsolásokhozegyütt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr7415718678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.