MinaVidi

BalatonKids

A béke világítótornya - a zalaszántói Béke Sztúpa

2020. május 14. 07:51 - MinaVidi

A Balaton ezernyi csodája közül is kimagaslik (fizikailag és átvitt értelemben is) a zalaszántói Béke Sztúpa. Ez a budhista szentély különleges hangulatával megérinti azokat is, akik csak egyszerű látnivalóként keresik fel. 

img_20200507_084841.jpg

Érdemes korán érkezni, mert akkor még viszonylagos magányban és csendben kereshetjük fel a sztúpát, és valóban átélhetjük a békét, nyugalmat, és megérezhetjük különleges kisugárzását. Amikor mi megérkeztünk, még egyedül voltunk, távozásunkkor viszont már három turistabusz ontotta magából a nem éppen áhítatos csendben érkező látogatókat. 

A sztúpa maga az Emberi Jogok Parkjában található, és részben földúton közelíthető meg. A parkolótól az építményig vezető út mentén ajándékboltokat találunk, ahonnan füstölő illata száll, és a leggagyibb művirágos díszektől a gyönyörű kézműves munkákig mindenféle vásárfiával lephetjük meg magunkat. Érdemes ezt a Meditációs házhoz tartozó boltban megtenni, ugyanis a bevételt teljes egészében a Meditációs ház fenntartására fordítják. Mi például csikung golyókat, vagyis meditációs labdákat vettünk. 

img_20200512_192238.jpg

A Meditációs házat tovább haladva találjuk meg. Ez a hivatalos honlap alapján rendszeres helyszíne elvonulásoknak, beavatásoknak és - milyen meglepő - meditációknak.

img_20200512_162042.jpg

Amikor pedig elhagyjuk az erdőt, tágas tisztásra érünk, és előttünk magasodik világítóan hófehér falaival, arany szobrával a sztúpa. 

A sztúpák ősi buddhista építmények, eredetileg egyszerű földhalmok voltak, melybe Buddha ereklyéit rejtették. Most már ezen felül helyet kapnak benne Buddha képei, szobrai, nemesfémből készült tárgyak, ékszerek, agyagból készült fogadalmi táblácskák, kis fehér varázsgolyócskák – amelyek csodatévő szentek elégetésénél keletkeznek. Ezen felül rengeteg mantratekercset is tehetnek bele, valamint szent helyekről származó földet és vizet. És nem maradhat ki a felsorolásból az életfa sem, valamint olyan titkos, szent szövegek, vagy legalább egy szent szótag elhelyezése, amit nem lehet kívülről látni.

Egy sztúpa alapvetően az alábbi öt építőelemből áll: egy négyszögletes alapból, egy félgömb alakú boltozatból, egy kúp alakú csúcsból, egy sarlóból és egy korongból. Mindegyik elemnek gazdag szimbolikája van, és megfelel az öt elem (föld, víz, tűz, levegő, űr) valamelyikének.

img_20200512_170944.jpg

A zalaszántói Sztúpa számokban

   316 méteres a Világosvár hegy, melyen található
   30 méter magas
   24 méter széles
   24 méter magas életfa található benne
   40 millió forintból épült meg
   1993-ban szentelte fel őszentsége, a 14. dalai láma

A sztúpában Európában egyedülálló módon valódi Buddha-ereklyét őriznek Buddha tanításai és az előbb említett életfa mellett, de sajnos a sztúpa belseje nem látogatható. A hagyományokat követve azonban körbejárhatjuk. Ezt mindig úgy kell megtenni, hogy a jobb kezünk felé essen a sztúpa.  

img_20200510_215420.jpg

A falakon számos imamalmot találunk, amiket "az érdemek és bölcsesség (jó karma) felhalmozására és a negativitások (rossz karma) megtisztítására használnak." A sztúpa melletti táblán részletes leírást kapunk ezek használatának módjáról is. 

img_20200510_215239.jpg

A sztúpa körül mindenfelé színes imazászlókat aggattak. Internetes leírások szerint ezeknek az a feladata, hogy áldással vegyék körül a környezetet: az imák és a mantrák a szél segítségével szétszórják a jóakaratot és a részvétet, így az imazászlók mindenkinek előnyt nyújtanak.

Hagyományosan az imazászlóknak öt színből kell állnia: kék, fehér, piros, zöld és sárga. Ezek képviselik az öt elemet: a kék szín az eget és az űrt szimbolizálja, a fehér a levegőt és a szelet, a piros a tüzet, a zöld a vizet és a sárga pedig a Földet.

img_20200512_161528.jpg

Egyébként a sztúpa környékét is utolérte a manapság olyan divatos kőtorony építés. Ennek építése során állítólag meditatív állapotba kerül az alkotó, de bevallom, én ennek annyira nem vagyok nagy híve: kicsit erős beavatkozásnak érzem a természetbe. Frissítés: egy kommentelő arról számolt be, hogy látogatásunk óta a kőtornyokat felszámolták, és a Bakonyerdő kis táblácskái figyelmeztetnek arra, miért nem szabad kőtornyokat építeni.  

img_20200512_162553.jpg

Ha már mindent jól körüljártunk és megszemléltünk, érdemes kicsit leülni valahol, és elcsendesedni. Csak nézni a sztúpát, a lágy szellőben lengedező imazászlókat, a körülöttünk magasodó fákat, és hagyni, hogy átjárjon a hely varázsa, energiája és nyugalma. Vallástól függetlenül szinte biztos, hogy érezni fogjuk a béke erejét.

És őszintén remélem, hogy a béke "világítótornya" még sokáig ragyog ilyen gyönyörűen.

img_20200512_162237.jpg 

Tudtátok, hogy nem ez az egyedüli sztúpa a Balaton környékén? Ismerjétek meg a balatonkeresztúrit is!

img_20190724_154136.jpg

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhözmeséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr915678668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2020.05.15. 11:18:08

"Vallástól függetlenül szinte biztos, hogy érezni fogjuk a béke erejét."
A későbbi férjem azóta emlegeti, hogy engem ott, a sztúpánál hallott életében először kiborulni :). Annyira, hogy már a szakítástól félt. Mentségemre legyen mondva, hogy több napos kiránduláson voltunk (sok cucc), hőségriadó volt és patakokban folyt rólunk a víz, amit nehéz volt pótolni, mert a környéken lévő településeken kevés a közkifolyó ("kék kút") és kezdtem kételkedni benne, hogy fejenként 4,5 l víz elég lesz.

Szóval ha valaki arra jár, ne hagyja ki, nagyon egyedi hangulata van a helynek! Mondjuk nekem kicsit tájidegen, de érdekességnek érdekesség. Viszont ha gyalog van, ezt lehetőleg ne 37 °C-ban, tűző napon és kora délután tegye. És vigyen magával elég vizet.