MinaVidi

BalatonKids

Zarándokok fája - tölgyóriás Siófok közelében

2020. május 01. 06:05 - MinaVidi

Siófok leginkább élénk strand- és buliéletéről nevezetes, pedig több olyan látnivaló is akad a környéken, ami miatt a csendesebb szórakozásokat kedvelők is szerethetik a környéket. Az egyik ilyen közeli célpont a ságvári Képes-fa, ez a réges-régi zarándokállomás. 

img_20200430_210900.jpg

Mivel a Képes-fa nem feltétlenül tartozik a népszerű turistalátványosságok közé, kiváló célpont a mostani kontaktuskerülő időszakban. Mi ugyanis sétánk alatt konkrétan egyetlen lélekkel sem találkoztunk. 

Séta a fához

Zamárdinál tértünk le az M7-ről, és áthaladva Balatonendréden, a jabapusztai elágazásnál tettük le autónkat. Egy hangulatos földúton indultunk el, először egy ódon temető mellett. 

img_20200430_210824.jpg

Nemsokára elértük a Jaba patakot, ami természetesen Star wars rajongó gyermekeinknél rögtön Dzsabbára keresztelődött át.

img_20200430_210955.jpg

Némi patakon átívelő fákon való mászkálás után folytattuk utunkat, és csakhamar egy aranyos tavacskához értünk. Itt szembesültünk azzal, hogy valójában a gps teljesen félrevitt minket, ugyanis simán letehettük volna a vadászházhoz vezető bekötőúton az autónkat, de valójában nem bántuk ezt a kis kerülőt, és másoknak is jó szívvel javasoljuk. Máskülönben túl gyorsan végzünk kis kirándulásunkkal. 

kepesfato.jpg

Innen a sárga jelzésen haladtunk, ami valójában egy aszfaltút, de sorompóval van lezárva, tehát valószínű csak kevés kiváltságos haladhat itt autóval. Természetesen, mi is gyalog haladtunk tovább a Képes-fáig. És közben sok apró csodát találtunk. 

img_20200430_210938.jpg

De mi is az a Képes-fa? 

A Képes-fa egy réges-régi, Andocsra vezető zarándokút egyik megállója volt. Egy hatalmas, több mint 350 éves kocsányos tölgyfa áll a régi zarándokút mellett, melyre szentképet akasztottak a vándorok. Méreteivel még a tavaszi kopár időszakban is lenyűgözött minket: 578 centi a törzskerülete, magassága pedig 20-25 méter. Milyen lehet nyáron teljes lombkoronával!

img_20200430_210844.jpg

A zarándoklatok egy régi legendára vezethetőek vissza:

A legenda szerint 1520 táján egy éjszaka nagy fényesség szállt Somogy egén, és Andocs felett Mária jelent meg angyalaival, csodálatos énekektől kísérve. Nagy csodálkozással és félelemmel látták másnap reggel, hogy a falu közepén tornyos kis kápolna áll, oltárán Máriát és a kisdedet ábrázoló szoborral. A legenda azt tartja, hogy a kápolnát az angyalok hozták el Kalocsáról. A szobor ma is az andocsi kegytemplom oltárán áll. Évszázadok óta zarándokok keresik fel az ország minden tájáról a csodatévő Szűz Máriát, akinél a kérések meghallgatásra találnak.

Andocsot székesfehérvári zarándokok is felkeresték, akik hálából a pestistől való megmenekülésükért minden év szeptemberének első vasárnapján tisztelegtek a Szent Szűz szora előtt. 1824-től jegyzőkönyvek is tanúskodnak erről. Ennek a hat napig tartó zarándokútnak volt az egyik állomása a Képes-fa, ahol a környékbeliek meg is vendégelték az addigra már igencsak eltikkadt zarándokokat.

A székesfehérvári zarándokok hozták ide az eredeti képet, melyről a fa nevét kapta. Ez Szent Vendelt ábrázolta, aki egy remeteséget választó skót herceg volt, és aki a pásztorok védőszentje lett. Később azonban ez a kép eltűnt, és Molnárné Szolyák Éva képével pótolta a Ságvárért Egyesület 2011-ben. 

img_20200430_210920.jpg

A fa ma is aktív hitéletről és sok látogatóról tanúskodik, hiszen szobrok, virágok, gyertyák tömkelege lepi el. 

kepesfaszobor.jpg 

És hogy kiknek ajánljuk a sétát a Képes-fához? A fán található felirathoz fordulunk segítségért: 

Akár a természet szépsége hozott ide, vagy újjáéledő zarándoklatokon erősödő hited, vagy csak egészséges életmódra törekedve érkeztél, utad mindenképpen javadra válik!

2011-ben az Év fája versenyen az ötödik helyezést érte el, 2019-ben pedig a Somogy Megyei Hírlap által meghirdetett Somogy megye hét csodája közé is bekerült a Képes-fa.

Búcsúzóul pedig ismét a fán található feliratot idézzük:

Ha jószándék vezetett, és véded ezt a csodálatos környezetet, amiben mi élhetünk, legyen áldás utadon, szívedbe költözzön békesség és nyugalom...

 

 Mit találsz még a környéken? 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr2715651216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kermi 2020.05.02. 13:33:04

Nem kellett volna említeni se, hogy van egy ilyen hely. Nemsokára jönnek fanyűvő viktorék és kivágják ezt is...