MinaVidi

BalatonKids

Bólátó, Bólátó, Balaton

2020. március 22. 07:31 - MinaVidi

Honnan ered a Balaton neve? Többnyire a szláv mocsár, blato szóból eredeztetik. Ezen alapul ez a mese is. 

img_20171215_055011.jpg

Még a honfoglalás előtti időkben hatalmas lápvidék terült el a mai tó helyén, amit az itt lakó szláv népek mocsárnak, vagyis Bólátónak hívtak.

Óriási volt ez a mocsár, nem volt könnyű dolga az arrafelé utazóknak. Könnyen el lehetett tévedni, időnként a megszokott utak is víz alá kerültek, hatalmas távolságot kellett megtenni biztonságos útért.

Történt egy rettenetesen hideg télen, hogy a fogcsikorgató fagyban a mocsár teljesen befagyott. Olyan vastag volt a jég, hogy még szekérrel is rá lehetett hajtani. Örültek is a Bólátó-menti emberek, hogy nem kényszerültek a nagy kerülőre, ha a túlparton volt dolguk. Jöttek-mentek a szekerek, lovasok, gyalogosok át a jégen.

Egy szép napon hatalmas esküvői menet állt meg a Bólátó déli partján. Egy derék északi parti legény déli parti leányt vett feleségül, s vitte volna saját házába. Indultak a szalagokkal felcicomázott lovak, szekerek, hogy megkerüljék a mocsarat, amikor valaki felkiáltott:

  • Elbír ez a jég minket, menjünk át a Bólátón, ne fárasszuk se magunkat, se a lovakat!

Tetszett sokaknak ez a beszéd, hiszen az emelkedett hangulatban senkinek sem volt kedve a hosszú úthoz. De volt pár józan ember is a menetben:

  • Sokan leszünk így együtt a jégnek! Inkább kerüljünk, emberek!

Szó szót követett, végül győzött a pálinkagőzös jókedv, és a násznép nekivágott a mocsárnak. Vonultak a lovak, szekerek, gyalogosok, közben énekeltek, kiabáltak – igen vígan voltak.

Sokáig nem is volt semmi baj, hanem amikor a mocsár közepe fele jártak, ott már nem volt elég a jégpáncél ekkora sereghez. Egyszer csak félelmetes hangot hallott a menet. Elnémult a vidám ének, hiszen ismerték a Bólátó-menti emberek a rettegett hangot. S aztán kitört a jajveszékelés:

  • Rianás! Megrepedt a jég!

S szaladtak vissza, szaladtak előre, de bizony már késő volt: az egész násznép odaveszett menyasszonyostul, vőlegényestül.

Sok-sok évvel később, amikor már megtelepedtek a magyarok a vidéken, fülükbe jutott a szomorú történet. Álltak a tó partján, s búsan gondoltak az odaveszett emberekre.

  • Bólátó, Bólátó - csóválták a fejüket, s addig addig ismételgették, míg szép lassan Balaton lett belőle.

 

A mese forrása itt található.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem (vagy írtam :-)), és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz együtt töltött időhöz, meséléshez , balatoni  kirándulásokhoz és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr6515543216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandigyerek 2020.03.23. 05:38:37

És talán a Balaton az egyetlen állóvíz aminek a nevéhez nem tesszük hozzá, hogy "tó".

Coco Binky · http://cocobinky.blog.hu 2020.03.23. 11:08:03

Oroszul a láp, mocsár posvány ---> болото (bálotá)

vocaroo.com/dMeHoQwiJe7

MinaVidi 2020.03.23. 11:26:02

@bandigyerek: Ez tényleg érdekes, erre még nem is gondoltam eddig! És ha belegondolok, valóban nem sok jut eszembe, talán csak a Megyer-hegyi tengerszem. De abban meg benne van a tenger :-)

bandigyerek 2020.06.05. 07:27:04

@MinaVidi: A tengerszem egy állóvíz-típus, ahogy a láp, például, tehát benne van a megyerhegyi nevében is.