MinaVidi

BalatonKids

A vörös Balaton

2020. február 28. 06:29 - MinaVidi

Lassan kimondhatjuk, hogy idén elmaradt a tél. Ezzel együtt elmaradtak a balatoni korcsolyázások (mármint az élő vízen, hiszen több műjégpálya is van már a Balcsi körül), a fantasztikus jégképződmények és a többi hagyományos téli balaton fotótéma. Cserébe kaptunk viszont sok szelet, ami a nép bölcsességek szerint vörös égaljával jár. Lássuk, hogy is néz ki ez!

img_20200215_182616.jpg

Már Petőfi is megírta a János vitézben: "Piros az ég alja, aligha szél nem lesz." Sokan persze félreértik ezt az idézetet, és pont az ellenkezőjére gondolnak, miszerint alig lesz szél, de mindenkit megnyugtatok, a költő ezzel pontosan arra céloz, amire a népi bölcsesség: másnap szél lesz. Így történik ez a költeményben is: másnapra megérkezik a cudar vihar, ami ízzé-porrá zúzza János vitézünk hajóját. Nos, ezen e télen nem tudok róla, hogy a Balatonon hajót zúzott volna szét a szél, de azért igazán kitett magáért. A téli szörfösök legnagyobb örömére. 

img_20200226_195306.jpgDe nézzük, mi történik ilyenkor előző este! A balatoni naplementék hagyományosan káprázatosak szoktak lenni. Településeken lekorlátozott szemünknek a kitágult horizont eleve lélekemelő, ehhez járul hozzá a vízben tükröződés, így megduplázva a látványt. Végezetül pedig ott vannak a színek. Amik amúgy máshol is ott vannak, csak hát ugye a házaktól, szerencsésebb esetben erdőktől, hegyektől nem annyira látjuk. Itt viszont igen!

fb_img_1571684629745.jpg

Na most, amikor aztán eljön a szeles nap estéje, az amúgy is zúzós balatoni naplementék még zúzósabbak. 

img_20200222_195412.jpg

És mi lehet a tudományos magyarázat erre? Nézzünk egyet: Magyarországon az uralkodó szélirány nyugat- északnyugati, a napot is ott látjuk lemenni, a közeledő erős szél jelentős mennyiségű port és szennyeződést juttat a levegő alsó rétegébe, ezt a lemenő nap fénye megtöri, és az ég alja ezért vöröslik jobban a szokásosnál. Elég hihetően hangzik. De az eredmény szempontjából végül is mindegy, minek köszönhetjük ezt a csodát. 

img_20200222_195531.jpg

Vannak aztán más népi bölcsességek is a vörös ég látványára. Az egyik ilyen, hogy ha vörös az ég, embert fognak ölni. Hűha. Mások ezzel mondjuk a vörös holdat vádolják. Legolas például, aki a Gyűrűk urában ránézett a vöröslő holdra, majd halálos komolysággal kijelentette: embert öltek az éjszaka. Igen eredeti és váratlan megállapítás ez egy orkháború közepén. Mondjuk ez a lángoló vidék is simán elmenne egy Gyűrűk ura díszletnek. 

img_20191109_181013.jpg

A vörös szín festői hátteret biztosít egy egyszerű gaznak is. 

vorosnaplemente2.jpg

Az amúgy is festői hattyúról nem is beszélve. 

img_20191109_180936_1.jpg

Ha a döbbenettől le kell ülnünk, megtehetjük ezt a parti padokon. 

img_20200222_195459.jpg

Ha pedig belefáradt a szemünk a lángoló vörös színbe, aludjunk egyet, másnap pedig örvendezzünk együtt a szörfösökkel a szélnek! 

img_20200226_202307.jpg

 És ne feledjétek: a Balaton nem csak nyáron érdekes. A Balaton égyévszakos!

 

 Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr4815492430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.