MinaVidi

BalatonKids

Hét gyógyító hely a Balatonnál

2020. január 31. 05:43 - MinaVidi

A Balaton látványa önmagában is gyógyírt jelenthet, különösen ősszel-télen, amikor kiürülnek a strandok, elcsendesedik a part, és az ember után a természet veszi át az uralmat. Mégis vannak olyan különleges helyek a Balatonnál és a közelében, ahol a gyógyító erők még jobban sűrűsödnek. Legalábbis a hiedelmek szerint. Ezekből hoztunk el most párat.  img_20190629_230727.jpg

1. II. János Pál domb Gyugyon

A Balatonboglártól pár percre található Gyugy nem gyakran látogatott úticél, pedig balatoni nyaralás során, ha nincs strandidő, vagy ha szezonon kívül látogatunk arrafelé, megér egy kitérőt. Árpád-kori temploma a történelem-rajongóknak jelent izgalmat, gyerkőceinknek pedig a Nemzeti Csilagaink Emlékösvénye. Ez a kálvária-szerű építmény 21 stációjával a magyarság legnagyobb alakjainak nyújt emléket Hunortól és Magyartól Szentgyörgyi Albertig. Igazi, élő történelemóra a gyerekeknek. 

img_20180515_014344.jpg

De igazából Gyugyot most nem ezért akartam bemutatni, hanem a II. János Pál domb miatt, ahol több Szent György-vonal találkozik, A leírások alapján érdemes itt több órát eltölteni, szerencsére a kellemes környezet ezt egy percig sem akadályozza. Már csak ezért is feltöltődhetünk: szép park, pihenés, kikapcsolódás (ez utóbbit telefonjainknál is érdemes alkalmazni a tökéletes hatás érdekében)...

img_20180515_020035.jpg

2. Energiapark Nagybakónakon

Szent György-vonalak találkozásánál töltődhetünk fel Nagybakónak közelében is, bár ehhez kicsit messzebb kell mennünk a Balatontól. Ez a Nagykanizsától pár percre található hely egy különösen izgalmas és ritkán látogatott szurdokkal, a Kőszikla-szurdokkal is hívogatja a kirándulókat. Vadregényes környezet, ciklámen, páfrányok, könnyező sziklák, szakadékok, sárga létrák - egyszerűen kihagyhatatlan!

img_20191001_082233.jpg

De mivel elég rövid a túra, marad bőven időnk hosszabb tartózkodásra a Szent György-vonalak találkozásánál kialakított Energiaparkban. Két forrás is található itt, melyeket ki Eszperantó-forrásnak, ki Árpád-forrásnak hív, de vannak padok, tűzrakóhely, tisztás a gyerekeknek szaladgálni és patak belepotyogni. 

forrasok.jpg

3. A szkíta golgota Nezdén

Balatonföldvártól nem messze található a Kupa-Koppány Emlékpark, amit Szkíta Golgotának is szokás hívni. Erre a különleges helyre netes források szerint a régi időkben talicskában hordták az öregeket gyógyulásért, és a teheneket sem lehetett könnyen elkergetni innen, annyira szerették kisugárzását.

Minket is egyből lenyűgözött. Bár a jótékony hatásról meggyőzödni nem volt időnk (a gyerekek eléggé fel voltak pörögve), de a panoráma, az Emlékpark szobrai és a hangulat minket, felnőtteket így is rabul ejtett. 

img_20190629_190813.jpg

4. A somogybabodi Szentkút

A Balatonszemestől nem messze található Somogybabod elsősorban offroad versenyeiről híres, pedig van itt is egy csodatevő hely. Ez pedig nem más, mint a Szentkút, ami 1917-ig ismert búcsújáró hely volt csodatevő szent vize miatt. Nagyboldogasszony napján keresték fel a zarándokok gyógyulásra vágyva. Később feledésbe merült, és csak 2000 környékén fedezték fel újra. Ekkor építették ki a kirándulóutat is. Sajnos a kút vize nem iható, legalábbis mi nem mertünk inni belőle, mert egy weblapon azt olvastuk, hogy nem tiszta. 

img_20190708_222600.jpg

A séta azonban a kút körül nagyon romantikus volt székelykapuval, Mária-szoborral, erdei oltárral, hatalmas faóriásokkal.

img_20190708_222735.jpg

Ha pedig Somogybabodon járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a zenélő 67-es utat, ami a Republic híres számát játssza le. Autókerekeinken.

5. A zalaszántói Béke Sztúpa

Következő célpontunk a zalaszántói Béke Sztúpa. Ez a hely különleges energiáival tölthet fel minket: megnyugvást, békét, meditációkat kínál, feltöltekezést, amikor lemerülnek energiáink. 

img_20200130_221112.jpg

A sztúpa egyébként Európa egyik legnagyobbja a maga 30 méterével. Belsejében Buddha szobrát, tanításait és ereklyéit őrzik, ezt azonban sajnos nem lehet megnézni. Csak kívülről lehet körbejárni. De érdemes a környékét is bebarangolni, mert különleges hangulatot árasztanak az imazászlók, a meditációs központ, és az egész - Emberi Jogok Parkjának nevezett - hegyoldal. 

img_20200130_221255.jpg

6. A Hévízi-tó

Bár a Hévizi-tavat talán nem kell senkinek sem bemutatni, a felsorolásból semmiképpen sem maradhat ki. Hiszen valljuk be, a Szent György-vonalakban és a népi hiedelmekben vagy hiszünk, vagy nem, a Hévízi-tó gyógyhatása viszont objektívan kimutatható. 

img_20200130_101004.jpg

A legenda szerint a tavat nagy Theodosius császár, született Flavius Theodosius dajkájának köszönhetjük, aki olyan forró könyörgött a Szent Szűzhöz, hogy a gyermekbénulással küzdő, ványadt gyermeket meggyógyítsa, hogy a Szűzanya egy melegvízű forrást fakasztott. Ez duzzadt aztán tóvá. Ebben aztán a dajka jól megfürdette a kis Flaviust, a gyermek meggyógyult, és erőskezű kelet-római császár lett belőle, aki aztán a kereszténységet államvallássá tette birodalmában. Ezért, vagy nem ezért, de még a Nagy nevet is megkapta a Theodosius elé. Egész jó kis karrier. Ami végső soron Hévízen indult. Azt mondjuk nem tudom, azóta mi változott az összetételben, jelenleg ugyanis 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a fürdés. Vagy akkor sem volt, csak a dajka nem tudott róla. Theodosius nagy szerencséjére. 

Mi azonban tudunk róla, ezért jó régen nem jártunk erre, és pár évig még nem is valószínű, hogy járnánk. Igaz, már van nyáron gyerekmedence, de azért mégis a tóban fürödni az igazi! Így egyelőre csak a téli evezőtúrával kacérkodunk a Hévíz-patakon. Ki kéne próbálni!

Egyébként gyógyult itt meg zsémbes öregember, egy vitéz győzelméhez is hozzájárult a csodatevő víz, és a szép Pethő Klára, Tátika várkisasszonya is neki köszönheti csodálatos felépülését. De ez már egy másik blogbejegyzés témája. A mesevasárnapi legendáké... 

6. A balatonfüredi savanyúvíz

Szintén legendás a balatonfüredi savanyúvíz is. Ez Kamornak, a Bakony varázslójának, és Siónak, a Balaton tündérének köszönhető, ugyanis a drámai összecsapásuk után tartott látványos kibékülésük során egyesítették itt Kamor érceinek erejét Sió forrásainak jótékony hatásával. Persze tudományosabban is magyarázható a híres füredi savanyúvíz vulkánikus utóhatással és hasonlókkal, de mennyivel izgalmasabb már kígyóhajjal, varjúvá változott hercegkisasszonnyal, ezeréves hársfával magyarázni a források születését, . :-) 

Na, de térjünk vissza a vízre! A szénsavas hatású vizet fürdőkúraként alkalmazzák a Szívkórházban, ennek megfelelően természetesen alapvetően szívpanaszokra. De ivókúraként is remek. Ezt három közkútnál is kipróbálhatjuk - egyébként mindháromnak valamennyire eltér az összetétele. De alapvetően mindegyik jó gyomorhurutra, epe- és bélbántalmakra. Sőt állítólag cukorbajra is. 

Azért ha nincsenek is ilyen problémáink, azért ne hagyjuk ki, már csak a kellemes, Tagore-sétányon megtett séta miatt sem.

img_20200130_100806.jpg

És azt tudjátok, hogy régen még a Balatont is gyógyító erejűnek hitték? Mondjuk én sem láttam még betegnek gyerekeimet balatoni nyaralásaink során. Szóval lehet benne valami. :-)

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr4514985916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.