MinaVidi

BalatonKids

Bűbájos kápolnák balatoni kilátással

2020. január 16. 06:09 - MinaVidi

A Balaton mindkét partján számos hegy kínálkozik arra, hogy magyar tengerünk látványában gyönyörködjünk. Van közülük pár, ahol ráadásul a romantikus hangulatot festői kápolnákkal fokozták. Ezek közül hoztuk el kedvenceinket, amiket télen-kora tavasszal még inkább érdemes meglátogatni, hiszen kinek hiányzik ilyenkor a fürdés, és a kilátást sem zavarják a lombok. 

fb_img_1576582906650.jpg

1. Szent Kristóf kápolna Szántódpusztán

Szántódpuszta egy gyönyörű major, ami már önmagában is élmény, ráadásul itt található kedvenc kápolnáink egyike is. 

img_20200111_065903.jpg

A Szent Kristóf kápolna sok mindent látott, törököket, újra telepítést, kis családunkat (kétségkívül ez volt történelme csúcspontja), volt fazsindelye, fatornya, aztán 1821-ben avatták újra, és ekkor ajánlották ismét Szent Kristóf kegyeibe.

De ki volt Szent Kristóf? 

Szent Kristóf a zarándokok, utazók, sőt manapság az autósoknak is védőszentje. Legendája szerint a legnagyobb urat akarta szolgálni, ezért előbb egy király szolgálatába szegődött, majd mivel az egyedül az ördögtől félt, az ördögöt szolgálta. Egy idő után azonban felfedezte, hogy az ördög félt a kereszttől, ezért Istennek akart szolgálni. Egy remete azt javasolta neki, hogy ezt úgy teheti meg a legkönnyebben, ha felebarátainak segít, ezért egy félelmetes folyó mellett telepedett le, hogy hatalmas erejét itt állítsa az emberek és Isten szolgálatába: vállán vitte át az átkelni vágyókat. Egy este szegényes külsejű gyermek kérte, hogy vigye át a túlpartra. Kristóf szívesen megtette, hiszen könnyűnek tűnt a gyermek, de ahogy haladt vele, egyre nehezebb lett, minden erejét össze kellett szednie, hogy átérjen. Ott azután a kisfiú elmagyarázta Kristófnak a keresztség misztériumát, és azt mondta: ,,Ami a válladat nyomta, több volt, mint az egész világ. A Teremtőd volt az, akit áthoztál, én ugyanis az a Krisztus vagyok, aki a leghatalmasabb és akinek szolgálni akartál.'' 

A híres jelenet nem csak a kápolnában, hanem a hetes út szántódi révhez vezető elágazásánál is megjelenik. Ez utóbbi helyen szobor formájában. Mivel Szent Kristóf az utazók és ezzel az autók védőszentje, ezért augusztusban autószentelést is tartanak itt. Egyszer tuti kipróbáljuk! Addig pedig gyönyörködünk a szép kilátásban, és felfedezzük a majort. Mi ősszel jártunk itt, amikor csak egy aprócska piac volt itt, de nyáron a központ weboldala alapján igencsak megindul az élet, vannak állandó és időszakos kiállítások, kreatív programok, lovasbemutatók, borospince, csipkeverés, ásványok, felsorolni is fárasztó.

img_20200111_065700.jpg

Ráadásul olyan, mint egy festmény, nem? 

img_20200111_065801.jpg

2. Szent Donát kápolna Balatonlellén

Ez a bájos kápolna a déli part Badacsonyán, a lellei Kishegyen szőlők, hangulatos borpincék között bújik meg. Az igazán festői, XVIII. században, barokk stílusban épült templomocska Szent Donátról kapta a nevét, aki számos borvidék védőszentje, de a villámcsapások, jégesők elkerülése miatt is szoktak hozzá imádkozni.

img_20180829_222741.jpg

Itt is érdemes a környéken is körülnézni, legfőképpen meg enni-inni, hiszen több jobbnál jobb borpincét és vendéglőt találunk a közelben elképesztő panorámával. Ezt például a Majthényi Présház teraszáról fotóztam egy nagyon fincsi ebéd közepén:

img_20190731_223347.jpg

Érdemes azonban utánanézni a nyitva tartásnak, mi jártunk már pórul novemberben, amikor sehol sem lehetett ebédelni, és így a városba kellett mennünk. 

3. Szent Mihály kápolna Vonyarcvashegyen

Haladjunk tovább a Balaton mentén, és ha már befordultunk a végén, nemsokára elérünk Vonyarcvashegyre, következő úticélunkhoz. 

Magyarország egyetlen halászkápolnája nemcsak a kilátás miatt emlékezetes. A legenda szerint ugyanis 46 halász indult el egy téli napon munkára. Közülük csak negyven tért haza, ők is csak az isteni gondviselésnek köszönhetően: a hirtelen rájuk szakadt téli viharban majdnem mindnyájan odavesztek. Hálából építették a megmenekült halászok a kápolnát. A hegyre vezető út is gyönyörű, a régi temető sírjai, a negyven halásznak emléket állító, Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész által készített kerámia dombormű, a hangulatos liget megkönnyíti az emelkedő elviselését, az ott elénk táruló látvány pedig valóban lélekemelő!

img_20180603_092802.jpg

4. A Lengyel kápolna a Szent György-hegyen

Kicsit átugrunk az északi partra, amit mi nem túl gyakran teszünk meg, úgyhogy lehet, hogy más kápolnák is vannak, de hát a déli partiak már csak ilyen szűklátókörűek. :-D 

Eredetileg a helyén a Szent György-kápolna állt, amit kiről másról, mint a sárkányölő Szent Györgyről neveztek el. Aki természetesen itt is elintézett egy sárkányt. Aztán 1760 körül építette a helyén a lengyeltóti Lengyel-család a jelenlegi kápolnát, ami a Szent György-hegy ikonikus épületévé vált a Balaton környéki barokk építészet gyönyörű példájaként. Télen, a hófödte hegyen olyan, mint egy kis mézeskalács-templom. De nyáron, ősszel, a szőlők ölelésében sem kevésbé festői. 

img_20191214_115743.jpg

+1-2. A balatonboglári Kék és Vörös Kápolna

Bár a balatonboglári kápolnáktól közvetlenül nem látjuk a Balatont, az őket rejtő domb másik végéből igen, ezért kis jóindulattal ezeket is a bűbájos-kápolnák-balatoni-kilátással kategóriába sorolhatjuk. De legalábbis a bűbájosba mindenképp. Képeslapra illik mindkettő. Mi eddig tavasszal és ősszel látogattuk meg, de láttam már varázslatos képeket róluk télen, hófödte avagy zúzmarás környezetben. Mesés!

A Kék Kápolnát Körmendy Lajos építtette családi kriptája fölé még a XIX. században. A múlt század második felében aztán kiállítóteremé alakították, ami sajnos csak a szezonban tart nyitva, ezért még sajnos nem volt szerencsénk belülről látni, hiszen olyankor általában sürgős fürödnivalóink vannak. :-)

img_20180329_130023.jpg

A Vörös Kápolna valójában Barbie-rózsaszín, és annyira romantikus, hogy leginkább egy színpadi díszletnek tűnik, nem is valóságosnak. Pedig nagyon is az, az evangélikus Bárány Pál építtette, később aztán átszentelték katolikusnak, de kék párjához hasonlóan jelenleg ez is művészeti kiállításoknak ad otthont.  

img_20180329_130101.jpg

Na, de hogy azért ne maradjunk kilátás nélkül, íme a Temetődomb másik feléről elénk táruló panoráma.

img_20180329_130156.jpg

Ti mivel egészítenétek ki még a felsorolást?  

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr3515351354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.01.17. 11:03:52

A vonyarci kápolna rendes neve:
Szent Mihály kápolna - halász fogadalmi templom.

Ugyanis a halászok megfogadták, ha szerencsésen túlélik, akkor az ott álló romos, korábban a török kor alatt lepusztult erődítmény és vártemplom romjaiban már a remeték által sem lakott templomot felújítják.

Mivel nincs állandó plébánosa, ezért kápolna.
De teljese mértékben egyébként templom.

A felújítás során a barokkizálás érte (sajnos), a keletelt állását átfordították.

A legutóbbi restaurációs tevékenység során előkerült egy freskótöredék 1640-es (ha jól rémlik) felirattal.

Aztán volt időszak, amikor a felépített harangtornya leromlott és csak templomrész állt. Erről készült egy fametszet a XVIII. században, ami aztán rákerült az egyik tarokk-kártya sorozatra is, amelyben a számozott lapok Magyarország szép épületeit, tájait ábrázolták.
(Jókaihoz ebben a kérdéshez sok cselekedete köthető)

Érdekesség:
Bár halásztemplom akad több is (pl. Ruszt), de ez az egyetlen halászok fogadalmához köthető, tehát halász-fogadalmi templom az egész Kárpát-medencében.

Európában sincs valószínűleg sok halász fogadalmi templom.

gigabursch 2020.01.18. 03:16:21

@gigabursch:
Ami kimaradt: a vonyarci kápolna a történelmi (Balaton)Szentmihályon volt.
Ami a régi határleírásokban, birtoki perekben és adománylevelekben hol Vonyarc, hol Györök területéhez tartozott.