MinaVidi

BalatonKids

Róma, Bécs és a Festeticsek után madarak

2020. január 02. 08:31 - MinaVidi

Egykor római település, később a bécsi udvar, majd a Festeticsek Európa-hírű lovasiskolája, ma düledező romok és egy madárgyűrűző állomás. Ez maradt az egykor szebb napokat látott Fenékpusztából.

 img_20191227_200751.jpg

Fenékpuszta Keszthelyhez tartozik, a Balatonszentgyörgyről Keszthely felé tartó, 71-es úton találjuk. A 400 éves kocsma után nem sokkal látunk egy Fenékpuszta táblát, ez után kell lekanyarodnunk balra. Egy gyönyörű fasorra jutunk, és érdemes már itt letenni autónkat, van is egy régi pihenőhely, padokkal, eligazító táblákkal. Rögtön az út elején találjuk a romok egyik felét. 

Fenékpuszta már az ősidőktől fogva lakott volt. Sőt a római időkben nagyon fontos szerepet is kapott, hiszen itt keresztezte egymást a Savariából (Szombathely) Sopianaeba (Pécsre) tartó út az Adriát az Aquincummal összekötő úttal. Ezért építették fel itt Valcum erődjét. Komoly erődítmény volt ez, még most is érezzük a robosztus falak erejét. 

img_20191227_200712.jpg

44 (!) torony őrizte, ezek egyikének romjait láthatjuk itt. 

img_20191227_200937.jpg

A romok másik - kevésbé katonás - fele a fasoron végighaladva, majd a kastély előtt jobbra kanyarodva található meg. A 3 hajós bazilika akár egy törikönyvbe is kerülhetne, olyan szépen tisztán kirajzolódnak a hajók, az oszlopok, a szentély. 

img_20191227_200646.jpg

Valcum pezsgő életét jelzi, hogy voltak itt raktárak, fürdő, reprezentatív és adminisztrációs épületek is. Ezek egyikének, a magtárnak romjai remekül látszódnak, ráadásul a neve is rendkívül horrorisztikus: horreum. Ez nagyon fog tetszeni a gyerekeknek. :-) Amúgy a rom is: remekül lehet ugrálni, mászkálni az oszlopok és falak között. Vagy rajtuk. 

img_20191227_200751.jpg

Fenékpuszta a római kor elmúltával sem veszített jelentőségéből. Sőt! Királyi székhely lett! A keleti gótok Thiudimer nevű királyának volt ízlése: Balaton, borvidék, erődített falak... Mi kell ennél több a boldogsághoz?! Mondjuk, hogy ne a népvándorlás idején éljen itt az ember. Jöttek ugyanis longobárdok, avarok, bizánciak, végül valószínűleg a honfoglaló magyarok pusztították el. 

Ezután hosszú századokon át Csipkerózsika álmát aludta Fenékpuszta, mígnem a XVIII. század elején a bécsi udvar spanyol lovasiskolát létesített itt. Ezt vásárolták meg tőlük a Festeticsek, és máris eljött Fenékpuszta újabb virágzása. A Festetics család itt épített fel egy kisebb kastélyt, istállót és gazdasági épületeket. A fenékpusztai ménes messze földön híres volt, Európa híres versenyistállóinak képviselői gyakran szálltak meg a kastélyban a Festetics család vendégeként. 

A lótenyésztés egészen 1938-ig folyta az egykori birtokon. Ezután sajnos az enyészeté lett. Az egykor virágzó majorságból, kastélyból sajnos düledező épületegyüttes maradt csupán.

Azért a kastély büszke feliratát olvasva legalább a kölykök dőlni fognak a nevetéstől. :-) 

img_20191227_200855.jpg

Persze azért így is van romantikája a helynek, nekünk mégis inkább csalódást és szomorúságot okozott az elhanyagoltság. 

img_20191227_200819.jpg

Ami viszont mind a mai napig nem veszített szépségéből, az a keszthelyi Festetics-kastélyt a fenékpusztai uradalommal összekötő allé. 

img_20191227_200615.jpg

A feketefenyőkből álló fasort az angol származású Hamilton Mária ültettette. A monacói herceg elvált felesége később Festetics Taszilóhoz ment feleségül, így került kis hazánkba, és mivel nagyon szeretett kocsizni, az a brilliáns ötlete támadt, hogy egy alléval kösse össze a kastélyt és az angol telivérjeinek otthont adó fenékpusztai majorságot. Ezt csak értékelni tudjuk. :-)

img_20191227_200550.jpg

Bár Fenékpuszta dicsősége már a múlté, van viszont egy része, ami mind a mai napig virágzik: ez pedig nem más, mint a madárgyűrűzú állomás. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által 1985 óta működtetett helyen madárgyűrűzéssel, madármentéssel is foglalkoznak, de találunk itt kilátót, tanösvényt is. 

fenekpuszta.jpg 

Aki Keszthely környékén jár, annak mindenképpen érdemes szerintem egy félórás kitérőt tenni Fenékpuszta felé. Madárgyűrűzések idején pedig még több időt célszerű rászánni. 

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, családi barkácsolásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr1115368696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.01.03. 06:26:18

Bocs, de mi az a vicces felirat?

A helynek a végső tőrdöfést a törökök és a fekszabad8tás adta.
Akárcsak az összes ma rómaiak hívott romtelepülésnek.

MinaVidi 2020.01.03. 07:58:43

@gigabursch: Azt hittem, látszik a fotón: Fenék. Nálunk a gyerekek rendkívül viccesnek találták. :-)

uni-cum-laude 2020.01.17. 11:08:51

Klassz, köszi!
Okvetlenül megnézem majd!