MinaVidi

BalatonKids

Vad romantika a Bakonyban: a magyar Gyilkos-tó

2019. november 21. 06:31 - MinaVidi

A Hubertlaki-tó

A Bakony rengeteg izgalmas kalandot és látnivalót rejt. Találunk itt szurdokot, barlangot, festői kápolnát, várat, forrást és egy Magyarországon egészen egyedülálló látványosságot, a Hubertlaki tavat. Ez a köznyelvben csak a bakonyi Gyilkos-tónak nevezett tavacska egy igazi mesebeli rengeteg közepén bújik meg Bakonybéltől egy macskaugrásra, így ideális kirándulóhely minden évszakban kisgyerekkel is. 

img_20191102_153617.jpg

Már az odavezető út sem nélkülözi az izgalmakat. Több irányból is megközelíthető, például Bakonybélből vagy az Odvaskő Hoteltől a kék kereszttel jelölt turista-úton, mi azonban a Googlemapsre hallgatva Huszárokelőpuszta felől próbálkoztunk. Ámde egy sorompónál fennakadtunk, így leraktuk az autót, és előbb egy murvás, majd egy idő után aszfaltúton haladtunk. Végül egy tanösvényt jelző félig falevelet-félig tavat ábrázoló jelzésnél bementünk az erdőbe.

img_20191104_192351.jpg

Jókora meredeken haladtunk felfelé, időnként a fák között ki tudtunk kukucskálni a szomszédos hegyoldalra, és persze nem maradhattak el a tanösvény információs táblái sem. 

img_20191102_153726.jpg

Egyszer aztán különös látványra figyeltünk fel: óriási halmok bújtak meg a fák között. Emberkéz alkotta ezeket? Vagy a patás jeti? (A patás jeti Európában élő titokzatos erdei lény. Gyökerekkel, magvakkal és emberekkel táplálkozik - olvasható kislánykám titkos tudományos feljegyzései között.) Esetleg emberevő termeszek? 

img_20191102_153641.jpg

Közelebbről szemlélve világos lett: hangyavárakat látunk! Egészen elképesztő alkotások ezek egészen elképesztő működéssel. A tanösvény erről szóló információs tábláján elolvashattuk, hogy gondosan vannak tájolva, dél-délkeleti irányba, hogy a nap melegét kihasználják. Reggel a dolgozók kinyitják a nyílásokat, hogy a meleg beáramolhasson, a túlmelegedés ellen pedig úgy védekeznek, hogy kinyitják az árnyékos oldali nyílásokat, hogy a meleg kiáramoljon. Igazi, menő passzívház! És mindezt aggyal nem rendelkező kis rovarok művelik! Tanulhatna tőlük pár aggyal hasonlóan nem rendelkező kommentelő. :-)))

img_20191102_153705.jpg

Miután kellőképpen kicsodálkoztuk magunkat (nálunk azért ez eltartott egy darabig), tovább haladtunk az úton, hogy megpillantsuk az utunk célját jelentő következő csodát, a bakonyi Gyilkos-tót. Tavat. Melyik a helyes? Tudna valaki segíteni? 

img_20191102_153557.jpg

Aprócska, de annál festőibb és különlegesebb ez a hivatalosan Hubertlaki-tónak nevezett szépség, ami a köztudatba mégis inkább a bakonyi Gyilkos-tóként vándorolt be. Hasonlóan erdélyi nagytestvéréhez, itt is kiálló, halotti facsonkok merednek ki a vízből, de eddig tart a hasonlóság, ugyanis attól eltérően nem a természet alkotta, hanem emberi kéz. Vaditatónak készült az 1980-as években. A Hamuházi-séd forrásai táplálják, ennek a víznek útját torlaszolták el, és így árasztották el az itt fekvő égererdőt. Ezeknek az égereknek a csonkjai állnak ki mind a mai napig a vízből. 

Érdemes kicsit elindulni a partja mentén, és távolabb leülni, hogy igazán magunkba tudjuk szívni a hely hangulatát - lehetőség szerint minél inkább turista-mentesen. A tó misztikus romantikája, csendje megszólít mindenkit, egyszerűen muszáj kicsit lelassulni, leállni. A kiálló facsonkok, a szinte mozdulatlan vízfelület végtelen nyugalmat áraszt, kicsit az elmúlásra emlékeztetve a látogatót. 

img_20191102_153432.jpg

Ugyanakkor láthatjuk, hogy azért mégsem annyira gyilkos ez a hely, az élet utat tör a facsonkokon is. Például egy ilyen helyes, kis kócos élet. :-) 

img_20191102_153342.jpg

Érdemes kicsit sétálgatni még a környéken, hiszen a hely misztikus hangulata átjár itt mindent. Kicsit odébb egy Szent Hubertus-emlékművet is találunk. A vadászat védőszentje eredetileg gazdag, elkényeztetett ifjú volt, aki nagy kedvét lelte a vadászatban. Egyszer aztán megjelent neki egy szarvas, agancsai között egy feszülettel, és megtérésre hívta. Felesége két évvel később bekövetkezett halála után remete lett, később aztán a pápa Rómában püspökké szentelte. Megtérésének emlékezetes körülményei miatt a vadászok, lövészcéhek védőszentje lett, de ő védi a kutyákat is veszettség ellen. És hát több vadászathoz kötődő rövidital emblémájában is megjelenik a rendkívül jól vizualizálható szent jelenés. Nem véletlenül állítottak egyébként Szent Hubertusnak emléket pont itt: ezen a gyönyörű, vadban gazdag környéken volt Eszterházy gróf vadászkastélya is, ami azonban sajnos leégett. 

img_20191107_105837.jpg

Kis sétával elérjük a hubertlaki forrást is, ebből azonban nem annyira kívántuk szomjunkat csillapítani. :-)

p1650484.jpg

De ne csüggedjünk! A Bakony számos forrást nyújt még, amikből viszont bátran ihatunk. És gyönyörű kirándulásokban, valamint festői tavacskákban is igencsak bővelkedik. Továbbá remetékben és szentekben is. :-)

Irány a Bakony!

 Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz, balatoni kirándulásokhoz, családi barkácsolásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5815283056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.11.22. 08:16:55

A beszélt nyelvben egy szónak minden alakja külön-külön szó, önálló egységként működik, létezik, és fejlődik. Így fordulhat elő, hogy egy toldalék, jelen esetben egy rag mögött mintegy nyelvi kövületként megmarad a szótő régi alakja. Ez volna a tav (fonetikus jellel igazából pontosabban is lehetne jelölni, de most ne cizalláljuk), amiből egy diftonguson át lassan tó lett. Ez a folyamat a raggal lezárt alakban nem zajlott le, így lett az tavat (amiben még a tővéghanzó is ottragadt.
Amúgy szerintem mindkettő helyes.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2019.11.23. 18:28:52

Arra szavazok, hogy mindkettő helyes, Gyilkos-tavat, -tót, egyre megy. Tudományosan nem tudom alátámasztani, csak érzetre írom.

kilencövestatu 2019.12.15. 09:01:53

A bakonyi gyilkos tót az a nyitrai illetőségű Jozef Cibulka, aki 1935 január 2.-án ittas állapotban 5 késszúrással megölte feleségét, Jozefína Cibulkovát, majd a törvény keze elől a Bakonyba menekült és bujkált 12 évig.