MinaVidi

BalatonKids

Miért fénylik Salamon töke?

2019. október 31. 07:08 - MinaVidi

Ismeritek a mondást? Fénylik, mint a Salamon töke. Íme a titokzatos Salamon és az ő tökének igaz legendája. 

fb_img_1572122909756.jpg 

Amikor gyerek voltam, gyakran használta édesapám ezt a mondást, amikor például lemostuk az autónkat. Elégedetten nézett a csillogó-villogó Ladára, és azt mondta, fénylik, mint a Salamon... Nos, hát ő nem tököt mondott. Azt mondta, fénylik, mint a Salamon füle. Sosem kérdeztem, miért fénylik Salamon füle, de amikor megismertem a valódi mondást, és még a Bibliában is elolvastam Salamon történetét, akinek hétszáz felesége és háromszáz ágyasa volt, rájöttem, miért ferdítette el. 

A történetnek azonban ezzel még nincs vége, hiszen akár egy Agatha Christe regényben, itt is csavaros fordulatot vett az események menete. Ugyanis megtudtam, hogy nem a bibliai, hanem Árpád-házi Salamon királyunknak világít a töke. És ez még mindig nem minden! Árpád-házi Salamon királyunknak ugyanis nem AZ a töke világított, hanem a faragott töklámpása. Bumm! Pedig röpke közvéleménykutatásom alapján mindenki a másik tökre gondolt. Na, de nézzük akkor az igazságot!

Történt  egyszer , hogy összekaptak a rokonok. Ebben nincs semmi rendkívüli, ez sokszor előfordul családoknál. Királyi családoknál meg pláne. Mert ugye jelen esetben nem a nagyi háza volt a tét, hanem a trón. Szent László meg fogta, és jól bezárta Salamont Visegrádon egy toronyba. A Salamon-toronyba persze (mármint a legendák szerint, a valóságban a torony később épült). Innen többféleképpen alakul a sztori, egyesek szerint be is lett falazva, mások szerint csak szigorú őrizet alatt tartották. A lényeg, hogy az őrök töklámpásokat használtak, ami aztán a dunai hajósoknak is jó tájékozódási pont lett. Merthogy fénylett ám az éjszakában a Salamon töke. 

Az is megér egy sztorit, hogy Salamon aztán hogy szabadult innen ki. A legenda szerint amikor I. László ki akarta nyittatni a szentté avatáshoz államalapító István királyunk sírját, mindaddig nem sikerült neki, amíg egy látomás alapján szabadon nem engedte Salamont. Salamon elszaladt, a sír kinyílt. Nocsak, nocsak. Árpád-házi királyaink rendkívül szórakoztató legendákat hagytak maguk után, kiváltképp Szent László, ezért mindenképpen érdemes felkeresni például a somogyvári Nemzeti Emlékhelyet, ahol ezeket remekül bemutatják. 

De vissza a tökfaragáshoz: amikor legközelebb halloween környékén tököket faragunk, jusson eszünkbe, hogy ez egy réges-régi magyar szokás, és ne az angolszász hagyományokat kövessük, hanem a magyarokat! Faragjunk olyat, mint például a borítóképen látható népmesés tökkompozíció, amit tavaly fotóztunk a szőlöskislaki (Balatonboglár) Tökfesztiválon.

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez , balatoni  kirándulásokhoz és úgy általánosságban a balatoni hangulathoz, életérzéshez. 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr8815265912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tordai Hasadék Teri Anya 2019.10.31. 14:02:13

A rézFÜLŰ bagolyról is írhatnál egyet!

Balambér Kovács 2019.10.31. 19:11:47

Te csúnya!
70 év után elvettél tőlem egy olyan legendát, aminek a mélyére sose néztem, de biztos voltam abban, hogy az igazi tökéről van szó!
Ha ezt tudom, mit írsz, el se olvasom.
Csalódott vagyok!
Annyira, hogy, hogy.... meggyújtom a tökömet!

Közbiztonság Szilárd 2019.10.31. 19:53:06

"hétszáz felesége és háromszáz ágyas vokt"

Gondolom, ez volt rád akkora sokkhatással, hogy írni is elfelejtettél, és azóta sem bírtál megtanulni.

"közvéleménytkutatásom"
Mi a faszod?

Az ünnepek neve meg kisbetű. A külföldieké is.

Egyébként értelmes embernek egyértelmű, hogy nem Salamon heréiről van szó, mert az mi lófasztól fénylene, még a bibliai Salamon esetében is?
Nekem mondjuk az általános iskolai töritanárom mesélte a történetet. Még az előző átkosban. Már akkor is voltak művelt emberek.

MACISAJT 2019.10.31. 20:03:36

Bevallom én idáig meg voltam győződve hogy a Salamon töke is egyike a számos hihetetlen, de makacsul terjesztett zsidó legendáriumoknak, mint az égő, ámde beszédes kedvű csipkebokor, a bottal vert és ettől ijedtében szétnyiló Vörös-tenger,ilyenek.

Ezek szerint nem.
Igy is jó

MinaVidi 2019.10.31. 20:06:11

@Közbiztonság Szilárd: köszönöm a visszajelzést, javítottam az elírásokat.
Egyébként ahogy a kommentek is jelzik, nem mindenkinek egyértelmű a mondás eredete.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2019.10.31. 20:32:11

Érdekes. Én úgy ismertem, hogy fénylik mint Salamon tökén a vazelin.
Gondolom elszabadult a későbbi alkotó fantáziája.

h.kovacs 2019.11.01. 06:05:44

valamit arról is írhatnál, hogy került kolumbusz előtt 300 évvel egy mexikói eredetű sütőtök vidsegrádra !

MinaVidi 2019.11.01. 06:16:06

@h.kovacs: biztos lopótök volt, nem sütőtök. ;-)

Pipas 2019.11.01. 06:32:20

@Közbiztonság Szilárd: "nem Salamon heréiről van szó, mert az mi lófasztól fénylene"

Hétszáz feleségtől és háromszáz ágyastól? :D

Salamon Bölcs 2019.11.01. 14:08:11

Most már végre ezt is megtudtuk, újabb "Hungaricum-ról" beszélünk!

BiG74 Bodri 2019.11.01. 14:34:46

@h.kovacs:
" prekolumbiánus időkben is ismert volt tehát a tök, a lopótök. Ették is zsenge korában, de főként a tárgykultúra gazdagodott belőle, az eredetileg vékony héjű lopótököt ugyanis addig-addig termesztették, míg vastag, vízhatlan héja lett. Így aztán számos használati tárgyat készítettek belőle, a hímvesszőt takaró öltözéktől kezdve az edényeken, kancsókon, hangszereken (zengő test!) keresztül szinte mindent készítettek belőle úgy Afrikában, mint Európában és Ázsiában. "

444.hu/2014/09/30/amit-a-tokrol-nem-feltetlenul-kell-tudnod-de-azert-jo-ha-tudod

BiG74 Bodri 2019.11.01. 18:45:40

Ha jól látom, hírös kolléga itt is elérte, hogy kivágják.

Nekem/nekünk a tanárunk mesélte a Salamonos sztorit egy visegrádi kirándulás alkalmával.

kvadrillio 2019.11.01. 18:53:50

EZAZ EGÉRFEJŰ NÉNI, NEMÉRTI, HOGY MIÉRT HAL MEG ÉVENTE 30 EZER MAGYAR EMBERKE EÜELLÁTATLANSÁG MIJATT !

Horváth Ildikó: Az amerikai magyar orvosok figyelik és segítik a magyar egészségügyet
Az államtitkár Három nemzedékkel az egészségért címmel tartott a konferencián előadást, amelyben beszámolt a magyar egészségügyi kormányzat betegségmegelőzési programjáról.

és csak monggya...monggya...monggya... a hüjjeségeit.

kvadrillio 2019.11.01. 18:56:33

:O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ez a legújabb zsidó vicc...

A magyar zsidóság elhatárolódik a kommunizmustól..:O)))))))))))))))

:OL)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ne várd a csordát!! 2019.11.05. 02:49:54

@Pipas:
Te nem nagyon dugtál még életedben egyszer sem, ugye?