MinaVidi

BalatonKids

A Bakony ékköve: Borostyán-kút Bakonybélben

2019. október 17. 05:42 - MinaVidi

A Bakony hazánk egyik legelvarázsoltabb, legtitokzatosabb helye: betyároknak búvóhelyet adó rengeteg, remetéknek békét és elvonulást biztosító barlangok, mohos sziklák, szurdokok, patakok, vízesések, tavak - megannyi felfedezni való csoda túrázóknak! Ha viszont korunk, lábunk, szívünk vagy az aprónép nem tesz lehetővé komolyabb kirándulásokat, keressük fel a Bakony esszenciáját, a bakonybéli Borostyán-kutat! 

img_20191013_155605.jpg

Bakonybél egy mindössze ezerkétszáz fős falu, de monostortól csillagdáig, szurdoktól tavacskáig minden megtalálható benne. Legszebb ékessége mégis talán a Borostyán-kút vagy más néven Szentkút. Vagy még esetleg Hármaskút.  

A településről akár gyalog, akár autóval könnyen meg tudjuk közelíteni, mindössze egy kilométer. A parkolónál egy tábla fogadja a látogatót, melyből kiderül, ez a hely ősidők óta szent hely. Már a pogányok is áldozóhelyként használták, és ahogy megállunk a tónál, meg is értjük, miért. 

img_20191013_153300.jpg

Azonnal rabul ejt a hely varázsa. A hatalmas fák alatt megbúvó tavacska, a sötét vízben tükröződő bájos kápolna önmagában is festői, és valami egészen különleges kisugárzással vonzza a látogatót arra, hogy leüljön a padok egyikére, és magába szívja a hely hangulatát. És rögtön megértjük a két szentet, Gellértet és a bakonybéli monostort alapító Günthert, hogy miért választották ezt a helyet remeteségük helyszínének. 

img_20191013_153238.jpg

Ha aztán kinézelődtünk magunkat, sétára indulhatunk. A tavacskát három forrás táplálja, és kőmedencében gyűjtik a vizet. Benne lépőköveken tehetik próbára ügyességüket a gyerekek.  A medence falán Gellért domborműve idézi fel azt a hét esztendőt, amit a szent a bakonybéli remeteségben töltött. Láthatjuk mellette a szarvasborjút és a farkast, akik mellé szegődtek, és egymással békében élve kísérték őt az erdőben. 

img_20191013_155531.jpg

Szent Gellértet ábrázolja a kápolna előtti szobor is. Ezúttal csak a szarvas bújik hozzá. A kőszobrot egy zirci szobrászművész, Opra Szabó István készítette. Gellért egyébként eredetileg a Szentföldre igyekezett, de a legenda szerint hajótörést szenvedett, majd látva a sok pogányt Magyarországon, úgy érezte, nem volt véletlen a hajótörés, és itt maradt. Szent István pedig felismerve páratlan tudását, műveltségét, fiának, Imrének nevelését bízta rá. Tekintve, hogy szerencsétlen sorsú királyfinkat is szentté avatták - Gellért jó mester lehetett. Amikor azonban Imre elérte a férfikort - 16 éves korában (elnézem ugrabugra kisfiamat, négy év múlva eléri a férfikort?! - muhaha) , és Gellért befejezettnek ítélte munkáját, hét éves remeteségbe vonult Bakonybélbe. Később István csanádi püspöknek nevezte ki, majd vértanúhalált halt - ugyebár a Gellérthegyen -, így többé nem tért vissza Bakonybélbe, emlékét azonban híven őrzik itt azóta is.  

img_20191013_190133.jpg

A kápolna bal oldalán titokzatos kis ösvény vezet a magasba. Hova tart? - a gyerekek lázas izgalommal robognak fölfelé (bevallom, néha kicsit meghaladva egy szent hely megengedett zajszintjét, dehát olyan izgiiiiii). 

maria.jpg

A lépcső tetején Lourdes-i Mária szobor áll. Állítólag a kis bemélyedés egy befalazott sziklahasadékot rejt, ami nem más, mint a remeték egykori lakóhelye. Legalábbis a legendák szerint. A rejtélyesség-faktor és izgalom csak fokozódik. Hűha! :-) 

maria2.jpg

Érdemes kicsit elidőzni itt a fák között, felfedezni az ösvényeket, barangolni a mohos sziklák, kidőlt fák között, megmászni azokat. A hatalmas kövek - mint óriások játszótere - hevernek szerteszét, például a színpad körül. Liánok, borostyánok futják be a faóriásokat - végtelenül romantikussá és sejtelmessé varázsolva a helyet. 

img_20191013_154932.jpg

Ha viszont nem szeretünk sziklákon mászkálni, a kellemes sétautat is választhatjuk a hegy tetején álló kálváriához. A gyönyörű erdei úton a stációknak is különleges hangulata van. 

img_20191013_153406.jpg

Fent a hegyen a kálvária gyerekkorom Árpád-házi legendáit idézte fel, amiket édesanyám olvasott fel: a sűrű erdőben egy tisztáson látomása támad a hősnek (királynak, leendő királynak, vitézek), s később oda kápolnát emeltet. Ennek a helynek is kicsit ódon, kicsit romantikus, kicsit misztikus hangulata volt. Szinte várja az ember, hogy látomása támadjon. 

img_20191013_154500.jpg

Ha pedig visszatérünk a tóhoz, érdemes még elidőzni a partján. Ha késő délután felé járunk, a naplementét is megvárhatjuk, annál inkább átjár minket a szent hely varázsa. 

img_20191013_153329.jpg

Mindenkinek szívből ajánljuk ezt a mesebeli helyet! Amiben egyébként az a legszuperebb, hogy csak egy Bakonybél és a Bakony csodái közül, amik öt kilométeren belül fekszenek. De ez már egy következő blogbejegyzés témája! ;-) 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és balatoni programokhoz!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr1815216614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.17. 18:57:51

Kedves beszámoló, tényleg. De, ha kicsit is szeretnél emelni a színvonalon, ajánlom, hogy vegyél egy fényképezőgépet és ne mobillal próbálj élvezetes, főleg illusztratív fényképeket készíteni. Ezek itt förtelmes minőségűek. A szép fényképek tényleg feldobják a blogot! ;)

MinaVidi 2019.10.17. 20:10:57

@Fotósképző: igazából nem is a mobillal volt gond, hanem az idővel. Egyszerűen nem volt időm megállni, és normális képet csinálni, mert futni kellett, mászni a sziklákra, felfedezni, mesélni... Majd ha nagyobbak lesznek a gyerekek, lesz jobb kép. :-)

MinaVidi 2019.10.17. 20:14:28

@toyota yaris: Valóban egészen különleges kisugárzású hely. Nem véletlenül hívják Szentkútnak is. Szerintem ez bizsergeti az embert.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.17. 21:18:32

@MinaVidi: Félreértettél. Nem a fotók beállításával van a gond, hanem a képminőséggel. Messziről látszik, hogy mobillal készültek: pocsék kontraszt, színtelen, életlen, részletek nélküli, fátyolos, kiégett részletekkel teli "fotók" ezek, amiért kizárólag a mobilok pocsék képet adó (igen, még a Zájfóné is) "képrögzítő eszköze" a felelős. Ha fényképezőgépet használsz, nagyságrenddel szebbek lesznek a képek. A kompozíció meg teljesen más dolog.
Ja, és használtan, 30-50E Ft-ért kapni 5-8 éves, rendes fényképezőgépet (Sony, Olympus, Panasonic MILC-ek pl.), szóval nem kell eladni egyik gyereket sem. ;)

gigabursch 2019.10.18. 08:02:33

Valóban meseszép hely ez is.

@Fotósképző:
Akkor hadd kérdezzek!
Milyen, serdülőkorú gyermekem kezébe való fényképezőt ajánlasz, ami könnyen kapcsolatba hozható a mobillal (BT), attól értelemszerűen jóval jobb képeket csinál (optikai zoom, makró). A fenti keretösszeg kb az irány. Nem reklámként kérdezem, hanem csak úgy, milyen típusok felé érdemes elindulni?

MinaVidi 2019.10.18. 09:45:19

@Fotósképző: Csatlakozom gigabursch kérdéséhez, ha karácsonyra Jézuskától használt gépet kérnék, amiket írtál, akkor mire érdemes figyelnie egy kezdőnek? Amúgy Te tartasz esetleg tanfolyamot? Mert gondolom, az sem ártana egy kezdőnek.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.10.18. 10:25:59

Bakonybélben a legjobb a Csillagda! :)

gigabursch 2019.10.18. 10:41:34

@Frady Endre:
Ilyen élménykombinátot (kocsmát) ott nem ismerek. :-)
Csak szellemi felemelkedésre szánt, nevének megfelelő épületet..

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.10.18. 20:27:15

@gigabursch: @MinaVidi: Nem akarom szétoffolni a blogot, így csak röviden (meg a bloggerinát is érdekelheti). Ahogy korábban is írtam, régebbi, MILC (vagy jobb bridge) kategóriájú gépeket kell kereseni (apróhirdetési portálok, Index fórumok, esetleg FB). Olympus PEN vagy OM-D, Sony NEX, Pamasonic Lumix vagy G, Fujifilm Finepix 5000-es sorozat (ezek bridge gépek). Esetleg régebbi, kisebb tükörreflexesek: Olympus E-420, 520, Canon 500-600D, Nikon 3000-es sorozat. Ezek tanuláshoz, gyerekeknek kiválóak.

A lényeg, hogy a kreatív fotózáshoz legyen a gépen rekeszérték és záridő kézi beállítási lehetőség. Ezt az üzemmódválasztó tárcsán lehet megtenni, ami a gép tetején van és ezek a betűk biztosan rajta vannak: M, A, S, P és Auto. Kisebb gépeken ez a menüből érhető el. Olyan gépet kell keresni, amin van ilyen beállítási lehetőség.
Jó, ha az objektív látószögét lehet állítani (zoom).

Az olcsó, kompakt gépeket azért nem ajánlom, mert azok teljesen automaták, semmi kreatívkodásra nem alkalmasak (akár a mobilok, csak a fényképezőgépeknek jobb a képminőségük).

Végül még anyit, hogy érdemes nézni, hány fotót készítettek már a géppel. Ezt a számítógép adattárából külön trükkökkel (bővebben: net, vagy szervizek) ki lehet olvasni. Ha ez a szám 5000 alatt van, az kiváló, ha 10 000 alatt, még elmegy, afölött meg alkudj sokat.

A nickem melleti linkre kattintva a honlapunkon ott vannak a képzések is. Van gyerekeknek szóló is. Akár ajándékba is adható, szép ajándékutalványt gyártunk névre szólóan. ;)

Ha további kérdésetek van, elértek a honlapon keresztül is.
Sok sikert!