MinaVidi

BalatonKids

Mikor érünk már oda?

2019. október 10. 06:21 - MinaVidi

Ingyenes játékok az autóba

Matematikai feladvány: ha egy gyerek kétpercenként megkérdezi, "mikor érünk már odaaaaa," akkor a 150 kilométeres, 100 km/órás átlagsebességgel megtett út során hányszor hangzik el az idegborzoló mondat?

A megfejtést kommentben várjuk, de valójában a válasz indifferens, hiszen a cél az, hogy e szám a nulla felé konvergáljon. Na, ez az igazi feladvány! Ja, és még van két állandónk a sokváltozós egyenletben: az olvasni-képtelen-mert-rögtön-rosszul-lesz-anya-és-lánya.

Szerencsére nekünk van rá megoldásunk. ;-) Korábban már bemutattam öt szuper szójátékot, ezúttal három újabbal bővítjük a repertoárt. 

img_20180823_133632.jpg 

1. Játék a rendszámokkal

Akárhol is haladunk, szinte biztos, hogy autókkal vagyunk körülvéve. Ha mégsem, akkor valószínűleg egy zombi-apokalipszis után vagyunk, és úgy sincs kedvünk játszani. Szóval nézzünk körbe, és figyeljük meg a rendszámokat, majd ezekkel alkossunk szavakat! Mindhárom betűnek szerepelnie kell a szóban: MNK - lehet például munka. PNG - lehet pingpong vagy pengő. Ha ritkább szavakat használunk, magyarázzuk el a gyerekeknek, így még szókincsét is bővítjük! Ha minden betű szerepel, 3 pont!

Ha szót nem találunk, akkor jöhetnek a kétszavas szókapcsolatok: az előbb vizsgált MNK így lehet egy MeNő Kalap. 2 pont. Ha még ez sem sikerül, akkor jöhetnek a 3 betűs szókapcsolatok, ahol az egyes szavak kezdőbetűit használjuk fel. Ez a verzió elengedhetetlen az olyan fantasztikus rendszámokhoz, mint QLX - nem is gondoljuk, hány rendszámban szerepelnek a QWX betűk. De ha a Quadon Lévő Xilofonra gondolunk, meg is oldottuk a kevésbé magyar betűk problematikáját. Ez 1 pont. 

Indulhat a verseny? Ki alkotja leggyorsabban a legjobb szót/szókapcsolatot/mondatot? Ki gyűjti a legtöbb pontot? 

 

2. Szólánc-mondat

A klasszikus szóláncot szinte mindenki ismeri, amikor az előző szó utolsó betűjével kell a következő szót mondani. A játék most is ugyanez, csak szintet léptünk: a szavaknak értelmes mondatot kell alkotniuk. Legalábbis többé kevésbé. :-) SándoR RopogóS SütiT TalálT TeknősöK KözötT TegnaP PulcsibaN NevetvE EgereK Kanapéján. A határozószókkal gyakorlatilag végtelen hosszúságúra lehet növelni egy mondatot, és bizony néha olyan agyament szókapcsolatok jönnek létre, hogy gurulni fogunk a nevetéstől. :-D 

 

3. Mire gondoltál? 

A játék - mint olyan sok a szójátékok között - az ABC néma ledaralásával kezdődik. Ezt kell ugye a második játékosnak hirtelen megállítania (ha a gyerek még nem tudja az ABC-t, találomra mondjunk betűt). A kapott betűvel kezdjük a játékot. Ezzel a betűvel az első játékosnak kell gondolnia egy szót, amit nem mondhat ki, csak a második betűjét. Ha mondjuk b betűvel kezdtünk, és ő a boszorkányra gondolt, akkor annyit mond, BO. A következő játékos megpróbálja kitalálni, mire gondolhatott, és mond egy következő betűt. Ő mondjuk a borókára gondolt, ezért azt mondja, BOR. Első játékosunk (vagy a következő, ha többen vagyunk) tovább gondolja, immár a bor kezdettel, ő arra gondol, borzasztó, ezért azt mondja BORZ. Következő játékosunk BORZA (borzalom), és így tovább. Persze lehet blöffölni, és találomra mondani egy betűt, hátha a másik tudja folytatni. Ha valaki nem tudja folytatni, két lehetősége van: 1. feladja, ekkor a másik kap 3 pontot. 2. Kihívás - kiabálja, és a másiknak meg kell mondani, hogy mire gondolt. Ha csak blöffölt, kihívónknak jár 2 pont. Ha viszont a másik tudja folytatni, annak jár a 3, neki pedig mínusz 1.

Indulhat az autó? ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, együtt töltött időhöz, meséléshez és balatoni programokhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr8815158100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.