MinaVidi

BalatonKids

Romantikus várrom lélegzetelállító panorámával a Balaton-felvidékre

2019. július 18. 06:05 - MinaVidi

Rezi vára

Rezi vára mindössze tízpercnyi autóútra található Keszthelytől, és mind a romantikus történelmi hangulatért, mind a gyönyörű erdei környezetért, mind pedig a káprázatos kilátásért érdemes felkeresni. Mi is így tettünk, íme a beszámolónk.

img_20190628_165126.jpg 

Valójában ezt a kirándulást egyáltalán nem terveztük: hirtelen felindulásból látogattuk meg Rezi várát. Úgy történt, hogy elnéztük a keszthelyi Festetics kastély nyitva tartását, amit egy esős nyári napon esőprogramnak találtunk ki, és gondoltuk, nézzünk szét a környéken addig, amíg ki nem nyit. Így aztán autóba ültünk, és amikor egyszercsak ki volt írva, hogy Rezi jobbra, felkiáltottam: ott van egy vár, ahol élt egykoron egy Klára nevű várkisasszony! Tekintve, hogy engem is Klárának hívnak, a gyerekek teljesen belelkesültek, ami hamar ráragadt apjukra is, így egy éles jobb kanyarral elindultunk Rezi felé.

img_20190628_171303.jpg 

Ott egyébként szuperül ki van táblázva a vár, el sem lehet téveszteni. Az autóút utolsó öt kilométere azonban földút, esős időben csak akkor vágjunk neki, ha összkerék meghajtású az autónk. A parkolónak kinevezett tisztáson leraktuk az autót, és a rendületlenül zuhogó eső ellenére gyalog indultunk tovább. Az erdei ösvény elég meredek, és bevallom, nekünk jóval többnek tűnt, mint a kiírás szerinti 300 méter. Viszont annál vadregényesebb. 

img_20190628_162520.jpg 

Végül aztán mégis csak megérkeztünk célunkhoz, ami egy nagy tisztással indult. A párától, hatalmas fáktól, esőtől teljesen olyan érzésünk volt, mintha egy mesébe csöppentünk volna, szinte vártuk, hogy megszólaljanak a fák. Vagy entek. Ez a tisztás korábban huszárvárként vagyis elővárként funkcionált, most pedig pihenőként: gyönyörűen ki van építve, a faóriások között asztalok, fedett pihenők, tűzrakóhely, szemetes, minden megtalálható, ami egy kellemes piknikhez szükséges.

img_20190628_165357.jpg 

Ha aztán továbbhaladunk, egyszercsak megpillantjuk a várat. Elsőnek egy fedett részhez értünk, ahol rögtön utána is tudtunk olvasni (merthogy így legalább nem ázik a telefon, míg Google barátunkat faggatjuk a vár történetéről). A XIII. században épült a vár, voltak urai a Lackfiak, Pethők, a királyi kamara, harcolt itt Kinizsi is a Fekete sereggel, végvárként is funkcionált, de nagy harci jelentősége sosem volt. És bár a törökök sosem vették be, mégis inkább lerombolták a magyarok, mert a Pethő családnak egyszerűen nem volt pénze a fenntartására, így már romvárként került a Festetics család tulajdonába.

1945 után természetesen ezt is államosították, 56-ban egyetemisták gyülekeztek itt, majd 2000-ben történt újabb jelentős fordulat a vár életében, amikor elkezdődött a régészeti feltárás és restaurálás. Ennek jegyében kapott például a valaha két toronnyal őrzött bejáró fedelet. 

img_20190628_155301.jpg 

Bevallom, annyira nem vagyok nagy történelem-rajongó, hogy különösebben érdekeljen az épületszárnyak, tornyok, várárkok építésének és hozzáépítésének hiteles története, ezért ezt ne is várjátok tőlem. :-) Ehhez ezt a blogot ajánlom. Én inkább szeretem magamba szívni a vár hangulatát, felidézni milyen lehetett itt várkisasszonynak lenni, s epedve nézni a lovagokat a lent kanyargó úton, vagy végvári vitézként lesni a törököt.

img_20190628_165214.jpg

Itt hímezhette kelengyéjét a várkisasszony, miközben belátta a fél Balaton-felvidéket. Ahogy mi is most. A zalaszántói sztúpától a Szent-György hegyig. Már amikor épp olyan konstellációban voltak a felhők, hogy bármit is látni lehetett. Az eligazító táblák viszont sokat segítenek a közelben és távolban látható települések beazonosításában. Valószínűleg napfényes időben elég messzire el lehet látni, ugyanis a táblákon szerepel például Eger és Isztambul. Vagy csak optimisták voltak a táblakészítők. És a török idők rajongói. :-)

img_20190628_165318.jpg

Ahogy bolyongunk a falak között, lakótoronytól (vagy legalábbis a helyétől) a bejáratig, a hosszan elnyúló keleti falban még mindig látjuk a gerendáknak a lyukakat, melyek egykoron a gyilokjárókat tartották.

img_20190628_165249.jpg 

Legenda a várról

Ahogy említettem, azért mentünk a várhoz, mert élt ott egy Klára nevű várkisasszony, gondolom, most erre a legendára vártok. Hát várhattok! Az emlékezetem ugyanis alaposan megtréfált. :-) Pethő Klára ugyanis a szomszédos Tátika várában élt, és Csobánc ura, Rezi Sándor szeretett bele. Hát ilyen az emberi emlékezet! Sebaj, azért majd leírom ezt a legendát is a mese menüben. Addig is egy másikat mesélek el. Ez pedig arról szól, hogy miért fogyott el a Pethők pénze.

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook  vagy Instagram oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5714909130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2019.07.19. 09:08:54

És szemben ott van Tátika, ami ugyanez csak tátikában.

várrom a magyar igazság 2019.07.19. 09:40:14

Ezek a várak csak arra voltak jók, hogy megvédjék a földesurakat attól, hogy a parasztok agyonverjék őket, ha sanyargatta a népet.

Pic 2019.07.19. 12:20:01

A várból gyönyörű a kilátás. Ezért éri meg odamenni.
Maga a vár illetve várrom nem gy nagy látvány. Anno mikor ott jártunk kíváncsivá tett, hogy miért nem hallottam róla, mikor a végvári harcokról tanultunk.

Well... Klára asszony jól írta. Sosem volt egy jelentős vár. FÉNYKORÁBAN 11 azaz tizenegy katona védte!!!!
Szóval annyira jelentős volt, hogy a török sosem akarta elfoglalni.

herut 2019.07.21. 17:27:20

1973-ban ( mint egyetemi előfelvéteis katona ) volta m Reziben " hegyi "kiképzésen soha nem felejtem el.!Jó volt, láthattam a lényeget is, nem csak kiképzés volt. Azóta pár évente elmegyek a családommal. Lehet fikázni, de a tények makacs dolgok.