MinaVidi

BalatonKids

Bólátó, Bólátó ….. Balaton

2019. május 25. 22:27 - MinaVidi

Hogyan kapta a Balaton a nevét? Számos legenda született erről, volt aki szerint egy óriás volt Balaton, mások szerint egy sárkánnyal harcoló ifjú, egy megátkozott juhász, de van egy olyan történet, ami nem egy mesebeli alakhoz köti, hanem a magyarok bejövetele előtti szlávokhoz. Lássuk ezt a legendát!

img_20190525_222033.jpg 

Még a honfoglalás előtti időkben hatalmas lápvidék terült el a mai tó helyén, amit az itt lakó szláv népek mocsárnak, vagyis Bólátónak hívtak. 

Történt egy rettenetesen hideg télen, hogy a fogcsikorgató fagyban a mocsár teljesen befagyott. Olyan vastag volt a jég, hogy még akár szekérrel is rá lehetett hajtani. Örültek is a Bólátó-menti emberek, hogy nem kényszerültek a nagy kerülőre, ha a a túlparton volt dolguk. Jöttek-mentek a szekerek, lovasok, gyalogosok át a jégen. 

Egy szép napon hatalmas esküvői menet állt meg a Bólátó déli partján. Egy délceg északi parti legény szépséges déli parti leányt vett feleségül, s vitte volna saját házába. Ott álltak a szalagokkal felcicomázott lovak, szekerek, hogy megkerüljék a mocsarat, amikor valaki felkiáltott: 

- Elbír ez a jég minket, menjünk át a Bólátón, ne fárasszuk se magunkat, se a lovakat!

Tetszett mindenkinek ez a beszéd, hiszen az emelkedett hangulatban senkinek sem volt kedve a hosszú úthoz. A násznép hát nekivágott a mocsárnak. Sokáig nem is volt semmi baj, hanem amikor a mocsár közepe fele jártak, ott bizony nem volt elég a jégpáncél ekkora sereghez, bizony megrepedt a jég, s a násznép odaveszett menyasszonyostul, vőlegényestül. 

Sok-sok évvel később, amikor már megtelepedtek a magyarok a vidéken, fülükbe jutott a szomorú történet. Álltak a tó partján, s búsan gondoltak az odaveszett emberekre.

- Bólátó, Bólátó - csóválták a fejüket, s addig addig ismételgették, míg szép lassan Balaton lett belőle. 

 

A mese forrása itt található.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr2714797458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.