MinaVidi

BalatonKids

Cukiság kimaxolva: kikeltek a macskabagolyfiókák Szántódpusztán

2019. április 11. 06:23 - MinaVidi

A Magyar Madártani Egyesület (MME) dél-balatoni csoportja idén szervezte IX. Bagolytúráját. A madárnéző és gyűrűző túra fantasztikus volt, ilyet egyszer mindenkinek látnia kell!

img_20190406_160020.jpg

A túrát gyalog, autóval vagy biciklivel is meg lehetett tenni, mi a gyalogos verziót választottuk "használjuk ki a gyönyörű tavaszi időt" megfontolásból. A szántódpusztai gyülekezőről indultunk az útbaigazítások alapján az első költőládához. Ott csatlakozott hozzánk a mintegy kétszáz főre rúgó tömeg, aminek száma Tamást és a többi önkéntest is igencsak meglepte. :-) 

Az itt található erdők elég fiatalok, odút nemigen találnak a macskabaglyok. Ezért az MME elég sok költőládát helyezett ki, amiket el is foglaltak a baglyok. Az első ilyen költőláda igazán festői volt, a Pinteresten nem találni ilyet a DIY alkotások között. Az itt lakó anyabagoly pedig egy elég békés példány, aki jól tűri a gyűrűzést, kivételt-berakást. 

img_20190409_052116.jpg 

Tamás keze azért kicsit vérzett, amikor kiszedte az anyabaglyot, de kétségkívül utána már meglehetősen békés volt. Igazi sztárként, elegánsan tűrte a fotózást. Mert persze mindenki őrült módon kattogtatta telefonját, fényképezőgépét. 

img_20190406_154712.jpg

Ezután jöttek a kisbaglyok. Ezek a kis pihés tünemények mindenkit levettek a lábukról. Miközben alaposabban szemügyre vehettük a fiókákat, az önkéntesek rengeteg érdekességet meséltek a baglyok szokásairól, táplálkozásukról, szaporodásukról, ellenségeikről (a költőládák alatt például széles bádogpántot kapnak a fák, hogy a nyusztok és nyestek ne mászhassanak fel az odúig).

img_20190406_155051.jpg

Ezután legnagyobb meglepetésünkre  nagy bogrács paprikáskrumplival vendégeltek meg minket az önkéntesek. Közben Tamás a gyerekeknek tartott kvízjátékot a baglyokról, részben a már elhangzottakból, részben az iskolában tanultakból. Igazából ez még a felnőttek számára is nagyon érdekes volt. Például én nem tudtam, hogy a néphiedelem miért tartotta a kuvikot halálmadárnak. Egy faluban éjnek idején többnyire csak nagybetegek és halottak melletti virrasztásnál égtek a gyertyák. A gyertyák pedig vonzzák a lepkéket. A lepkék pedig a velük táplálkozó kuvikokat. Szegény kuvik benézett az ablakon, illendően köszönt, hogy kuvik, nemsokára nagybetegünk elhunyt, és máris kész a tragikus imidzs: a kuvik hozza a halált. 

img_20190408_193157.jpg 

A második költőláda egyébként korántsem volt olyan festői, egyszerű osb lapokból készült. A benne fészkelő bagoly is egészen más természetű volt. Figyelmeztettek minket, hogy ahogy Tamás megközelíti a ládát, ő azonnal ki fog repülni. Így is történt. 

img_20190409_052149.jpg 

Érdekes egyébként, hogy a macskabagoly fiókák nem egyszerre kelnek ki. A macskabagoly ugyanis először tojik egy tojást, kicsit kotlik, majd rak még egyet. Így a fiókák különböző időben kelnek ki. A legkésőbb kikelő fióka egyébként eléggé hátrányos helyzetű, ha ugyanis abban az évben nincs elég rágcsáló, ő is áldozatul eshet éhes testvéreinek. Idén ezzel nincs gond, a második költőládában vagy tíz - még el nem fogyasztott -  kisegeret talált Tamás, ami annak bizonyítéka, hogy valószínűleg épp rágcsáló-túlszaporulat van. A gyerek legnagyobb örömére ezt plasztikusan szemléltették. 

img_20190408_200052.jpg 

Ami a családi munkamegosztást illeti, míg anyuka költ, majd melenget (a kis fiókáknak még szükségük van erre, ezért hamar el is hagytuk a második költőládát, hogy minél kevesebb ideig maradjon távol az anyabagoly), apuka gondoskodik a mindennapi betevőről. Majd amikor már nem kell melengetni, és a hím sem bírja egyedül az éhes szájak betömését, a tojó is vadászni kezd. Amikor pedig kirepülnek a fiókák, egy darabig még együtt marad a család, amíg nem képesek önálló vadászatra az ifjú baglyok. 

A baglyok egyébként a közhiedelemmel ellentétben nappal is jól látnak. Egész egyszerűen azért szürkületkor és éjszaka lesznek igazán aktívak, mert zsákmányaik is akkor kezdenek nyüzsögni. Addig minek strapálják magukat? Inkább szundikálnak.
img_20190408_195840.jpg

Mielőtt azonban mi is szundikálni kezdenénk, vessünk még egy pillantást a bagolyfiókákra és olvadozzunk! :-) 

img_20190409_054350.jpg 

MME, köszönjük az élményt, alig várjuk a legközelebbi madárgyűrűzést!

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr9014747653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.