MinaVidi

BalatonKids

Egy elfeledett várrom a Balaton déli partján: Fejérkő vára

2019. március 05. 17:12 - MinaVidi

A Balaton déli partja legtöbbször a fürdés, vitorlázás, az utóbbi időkben pedig esetleg még a gasztroturizmus célpontjaként él az emberek fejében. Pedig a kirándulások és a történelem szerelmeseinek is számos érdekességet rejt. Ezek közül kerestük fel most Fejérkő várát. 

img_20190305_080135.jpg

Balatonföldvártól mindössze pár kilométerre található a somogyi dombok között megbújó apró falucska, Querequi. Na jó, manapság már inkább Kerekiként szokás rá hivatkozni, elvégre nem vagyunk 1193-ban, mint a település első írásos említése. :-) 

Kereki pedig nagyszerű kincset rejt: egy régi várat. Vagyis pontosabban várkastélyt. A kereki vár ugyanis nem kőből, hanem téglából épült a királyné kastélyának, vagyis castellumának, ahogy a XIV. században hívták. Első említése 1336-ból való. Bár fontos csomópont volt régen, hiszen erre vezetett a Győr irányából  a Dráva felé (a tihanyi réven át) vezető egyik ősi út, mégsem került bele a somogyi végvárvonalba, így nem is építették át, nem is erősítették meg később. Viharos története során a Báthory családhoz került, felégették, felrobbantották, majd szép lassan a maradék követ (vagyis téglát) a kereki templomhoz és egy közeli kastély építéséhez hordták el. Azért szerencsére maradt még belőle.

img_20190305_081049.jpg 

Felmerül a kérdés, hogy ezt a vöröstéglás épületet vajon miért nevezhették Fehérkőnek, Fejérkőnek, Fejerkewnek? Állítólag eredetileg a vörös téglát fehér vakolat borította. Mindebből manapság nem sok maradt, viszont az 1960-as évek renoválása során helyreállították annyira a romot, hogy érdemes legyen felkeresni.

A falun átvágva egy szépen kialakított parkolóban tettük le az autót. Igaz, nem sok autóval számoltak az építéskor, de valószínűleg - ahogy most mi is egyedüliként fedeztük fel a várat - máskor sem lehet nagy tolongás. Innen vezet egyébként az út Somogyország legmagasabb pontjára, az Almantetőre is.

img_20190305_070145.jpg 

Induljunk hát fel a várhoz! Van ugyan egy nyílegyenesen a várnak felmenő út, de az eligazító táblán ki van írva, hogy az erózió miatt ezt kerülni kell, így egy másik erdei úton sétáltunk fel a várhoz. Azért itt is dolgozott a szív és tüdő. :-) Felérve aztán további táblákon ismerkedhetünk meg a vár történetével, a somogyi várak szerepével, a restaurálás rejtelmeivel.  

img_20190305_081515.jpg

A várrom egy igazi gyerekparadicsom. Nagyszerűen lehet rohangászni, bújócskázni a falak között. És remek szórakozás az is, hogy az egyik táblán bemutatott kőbe faragott fejet megtalálja az ember. Hát mi hosszas keresgélés után találtuk meg. Talán. A tábla fotója óta minden bizonnyal tovább dolgoztak rajta a természet erői, mi csak egy arra emlékeztető dolgot találtunk meg. :-)

img_20190305_165248.jpg

A várromról egyébként nagyszerű kilátás nyílik a Kőröshegyi Völgyhídra és a távolban a Balatonra. Már csak ezért a szokatlan nézőpontért is érdemes tüdőnket és szívünket megdolgoztatva felkaptatni a várhoz. 

img_20190305_080310.jpgA kereki várrom is bizonyítja, hogy a Balaton nem csak a nyári célpont, hiszen ahogy kitavaszodik, egyre több lehetőségünk nyílik felfedezni a környéket. Mert a Balaton négyévszakos!

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr4314668393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.