MinaVidi

BalatonKids

A Harangozó Börc legendája

2019. január 06. 07:25 - MinaVidi

A Badacsonyon a Ranolder kereszt alatt található egy messze kinyúló sziklanyelv, a Harangozó Börc. Ez a zalaiak nyelvén sziklaszirtet jelent. Hallgassátok meg a legendáját!

 img_20181229_133306.jpg

Élt egyszer réges-régen két testvér a Badacsonynál. Az idősebb Ferkó erős, egészséges halászlegény volt, de szíve gonoszsággal, nagyravágyással volt tele. Öccse, a beteges és vézna Jóska azonban ártatlan volt és tiszta szívű.

Történt egyszer, hogy Ferkó beleszeretett egy módos halászgazda lányába. A leánynak is tetszett a jóképű legény, hanem szívében éppolyan gonosz volt, mint választottja, s azt mondta Ferkónak:

- Hozzád megyek én szívesen, de nem fogok egy fedél alatt lakni azzal a pipogya, szerencsétlen öcséddel! Takarodjon a házadból!

Ferkó tudta, hogy öccsének nincs hova mennie, ezért gonosz tervet eszelt ki. Halászni hívta öccsét, de a csónakba kötelet és egy nehéz követ is rakott a háló mellett. Jóska látta ezt, ki is találta, mi a bátyja terve, de szólni nem mert. Amikor Ferkó jó mélyre beevezett, rákötötte a kötelet a kőre, a másik végére hurkot kötött, s így szólt öccséhez:

- Meg kell halnod, mert ketten nem maradhatunk egy fedél alatt!

Már vetette volna a kötelet öccse lábára, amikor hirtelen megszólalt a Harangozó Börc. Mély, zengő hangot hallatott, mint égi szózat, úgy zsongott a Balaton hullámai fölött, melyek még jobban visszhangozták. Ferkó ettől úgy meglepődött, hogy hirtelen elvesztette egyensúlyát, belezuhant a vízbe, s mivel a kötél ráhurkolódott a csuklójára, a mélybe rántotta.

Holtestét sosem találták meg. Nem vetette partra a víz.


Ismerd meg a többi Balatoni legendát,
amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr3214518404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.