MinaVidi

BalatonKids

Egy méltatlanul elfeledett régi étel: a dödölle

2018. december 05. 06:10 - MinaVidi

Régen mindennapos étel volt, ami gyakran került a szegények asztalára, ma jóformán csak annyit tudunk róla, hogy Éliás és Tóbiás, meg hogy ettek belőle. Pedig olyan étel, amihez többnyire mindig van otthon alapanyag, ezért bármikor előrántható háziasszonyi tarsolyunkból. Ráadásul mi a lustaasszony változatát kedveljük, ami túl sok időt sem igényel. Lássuk hát a dödölle, vagy más néven gánica receptjét!

img_20181203_081822.jpg 

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • Zsír
  • 2-3 fej hagyma
  • Kockázott bacon (opcionális)
A krumplit hámozzuk meg, kockázzuk fel, és tegyük fel annyi vízben, amennyi ellepi. Eközben bő zsírban pirítsuk meg a bacont és a hagymát. Ha megpuhult a krumpli, törjük össze a vízben, és keverjük össze a liszttel, hogy egy sűrű masszát kapjunk. (Aznap elhagyhatjuk a súlyzós karizomgyakorlatokat) Kicsit még rotyogtassuk össze, majd vegyünk elő egy tepsit és egy kanalat. A kanalat a hagymás-baconos zsírba mártsuk bele úgy, hogy gazdagon maradjan rajta minden, majd szaggassunk ki vele egy adag krumplis masszát, és rakjuk a tepsibe. Ezt addig ismételjük, amíg amíg alapanyagaink el nem fogynak. Ezután 15-20 percig süssük 180 fokon, hogy jól összepiruljon. 
Tejföllel tálaljuk.
Mi főételként szoktuk enni, mert így elkészítve elég laktató, de sokan csak köretként használják. 
Tipp1: a bacon elhagyásával és a zsír olajra cserélésével vega, vegán változatot is készíthetünk belőle.
Tipp2: múltkor nővérem zabliszttel készítette, úgy is pompás! Ha tehát gluténérzékenyek vagyunk, próbálkozzunk más lisztekkel!
Jó étvágyat! Éliás! Tóbiás!
img_20181203_082010.jpg
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz
41 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5414415100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinman 2018.12.05. 21:01:48

Talán a hazai gasztronómia legalja. Nem véletlenül volt főleg a szegényebb réteg étke. Egészségtelen rémálom, egy lisztes, zsíros kínlódás.

MinaVidi 2018.12.05. 21:09:52

@Tinman: Nézőpont kérdése. Lehet egészségesebb változatot is készíteni, zabliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, tejföl helyett vegán barátnőm bio szójajoghurtot vagy kesutejfölt ajánlott.

NoOne 2018.12.05. 22:19:07

@Tinman: Annyira a "legalja", hogy ez egyáltalán nem volt mindannapos kaja régen sem. Pláne "bacon"-nel megbolondítva... és egyáltalán nem szükséges, hogy tocsogjon a zsírban vagy olajban. Ma pedig, főként annak, aki mozgásmentes munkát végez (vagy azt sem), annak nyilván nem kellene túl sokszor ilyet ennie. Azonban, ha néha-néha mégis, az teljesen rendben van. Így fikázni valamit, az pedig másfajta "szegénységre" utal. :\

Boar. 2018.12.05. 22:30:59

-Nincs elfeledve. Eltekintve attól, hogy fesztiválja is van, egy rendes zalai vendéglőben a vadhúsból készült pörköltek kötelező körete.
-Nem bacon, szalonna. Beszéljünk magyarul, pláne akkor ne majomkodjunk amikor épp hagyományőrzőt játszunk.
-A vegán libának megmondhatod, hogy a teljes kiőrlésű liszttől semmi nem lesz egészségesebb, ellenkezőleg...

lenörd hofstadter 2018.12.05. 22:33:14

@Tinman:

Jobb kaja mint a trendi sokcsillagos idióták egy re többször látható taknyolásai amikor amit találnak azt összesarabolják, kitalálnak valami idióta feldolgozási módot és eladják a hozzád hasonló buta sznoboknak a semmit 300-szoros áron.

Hórukk 2018.12.05. 23:43:40

Ha jól készítik, akkor nagyon finom tud lenni. De aki a répát szereti meg a kesujoghurtot, az egye azt.

silverrant 2018.12.05. 23:56:04

mennyi szénhidrát! még a hideg is kiráz!
egye aki akarja

venszivar 2018.12.06. 00:19:11

Én kihagynám a krumplit, lisztet, zsírt! A hagymát +a szalonnát sütöm, majd ráütök 4 tojást! kenyérrel "isteni"! Tojok én a dödöle....

HgGina 2018.12.06. 01:20:54

Akinek nem tetszik, menjen ki a Népligetbe legelni!

élhetetlen 2018.12.06. 01:37:08

@silverrant: Tehát nem eszel krumplit, rizs, tésztát, és semmilyen lisztes ételt. Jó, de azért senki nem mondta azt, hogy nem kell az embernek szénhidrát. Egyetlen tudós sem. De te tudod!

élhetetlen 2018.12.06. 01:39:43

Én imádom ezt a kaját, pár szem krumpli, egy két kanál liszt a négy-öt adag kajához. Nem pirítom tepsiben, csak kirakok egy kupacot a tányérra, és egy evőkanál hegyén van egy ujjbegynyi zsír vagy vaj. Ahogy húzom szét a kupacot a tányéron, egy pici mindenhova odaolvad. Ha kész a tányér, elkenek rajta egy kis tejfölt, esetleg őrölt bors, és kész a szuper kaja. Tény, a szüleim sütöttek hozzá kolbászt, vagy szalonnát, vagy hagymát, vagy vegyesen, nekem az nem hiányzik.

élhetetlen 2018.12.06. 01:48:50

Ja, és a poén. Én imádom Bódi Margó főzős műsorait, és volt a krupliganca. Úgy kezdődött kb., hogy végy két kiló oldalast, süsd meg, aztán került egy kis így elkészített krumpli is a hús szeletek közé. Ja.

degeco 2018.12.06. 01:55:29

@MinaVidi: vagy vizet fűrészporral

élhetetlen 2018.12.06. 01:59:13

@NoOne: Azért ez necces, hogy aki…. annak nyilván nem kellene túl sokszor ilyet ennie. Ha komolyan összeveted egy pizzával, vagy egy olajban sült krumplival, vagy egy milánói makarónival, akkor egyszerűen nyerő, pl. ahogy én eszem.

morgo1229 2018.12.06. 06:03:38

@Tinman: nem gondolnam, hogy barmi gond lenne az alapanyagokkal. Egeszseges mindegyik. A mertek a lenyeg. Mint mindig. Kar fikazni oseink etelet. Mondj valami tutibb etelt. Azt is szet lehet gondolom atomjaira kritizalni.

morgo1229 2018.12.06. 06:05:50

@élhetetlen: persze ha gnoccirol lenne a cikk, ami majdnem detto ugyanaz, aki semmi gond nem lenne.

morgo1229 2018.12.06. 06:09:12

Nalunk ezt az etelt gánicának hivják. Felétek ? Tudom Zalaban dodolle.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.12.06. 06:23:18

Én csak pár éve találkoztam vele először, de azóta is imádom.

drover(fanyul társa) 2018.12.06. 09:36:22

Elfeledett? Vasban és Zalában minden tisztességes vendéglőben a vadpörkölthöz ez jár. Gyerekkoromban a horvát nagyszüleimnél heti rendszerességgel volt, alig vártam hogy csináljon a mama, főleg ha egy kicsit lepirult az alja és ropogós lett egy vékony réteg. Jó ropogós ecetes uborkával isteni. Azt hiszem minden szlávok lakta környéken ismert, így a szlovákoknál is találkoztam vele észak - Magyarországon. Aki ezt az ételt vegán baromságokból próbálja elcseszni...

Attilajukkaja 2018.12.06. 09:45:30

A bloggert sértegetni teljesen felesleges.

@morgo1229:
" A mertek a lenyeg. Mint mindig."
Így van!!! A dödölle nagyon finom tud lenni, de valóban egy szénhidrát bomba. Ha ilyet készítek, a párom éppen csak megkóstolja az inzulinrezisztenciája miatt, de ő is nagyon szereti. Én amúgy jobban szeretem juhtúróval, mint szalonnával, ami szintén elég egészségtelen, ha úgy vesszük. :o))))

élhetetlen 2018.12.06. 10:23:48

@Ráérek: Nem, nem ismertem, de kösz, nagyon aranyos!

Attilajukkaja 2018.12.06. 10:26:31

@Ráérek:
A cigány túrós tészta is egy jó kis diétás kaja! :o)))

élhetetlen 2018.12.06. 10:31:56

@morgo1229: Ugyan az egész megyében nem tudom, hogy hívták (Tolna), nálunk csak krumplikása volt a neve. Volt párja is, a babkása, puhára főzött bab összetörve, ugyanígy pár kanál liszttel besűrítve, arra sült kolbászkarikák kerültek.

Attilajukkaja 2018.12.06. 10:43:20

@élhetetlen:
"Volt párja is, a babkása"
Ilyennel még soha nem találkoztam, de jól hangzik!
Amúgy krumplikása nagymamámnál is volt, de az nem volt kiszaggatva, mint a dödölle. Gyakorlatilag egy lisztes krumplipüré volt, és nem szerettük annyira.

élhetetlen 2018.12.06. 11:09:27

@Attilajukkaja: Mint írtam, nálunk sem volt kiszaggatva, és pici zsírral vagy vajjal, és tejföllel eszem. Imádom. Én olyan ciklikus evő vagyok, ha eszembe jut valami, akkor akár háromszor egymás után azt főzöm, míg meg nem unom. Tavaly jártam úgy, hogy volt még egy adag kocsonyám, aztán addig krumplikásáztam, hogy a kocsonya tönkrement.

Attilajukkaja 2018.12.06. 11:39:16

@élhetetlen:
:o)))
Az előző babkásáról még a mexikói (?) kétszer sült vagy főtt fekete bab püré jut az eszembe. A babot jól meg kell főzni, leszűrni, majd hagymás, római köményes zsiradékon kevergetve megsütni. A bab gyakorlatilag szétesik és püré állagú lesz. Szalonnát is lehet tenni alá vagy fölé. Liszt nincs benne, mert már így is jó sűrű és laktató. De gondolom, lehet szaporítani a bab főzőlevével plusz egy kis liszttel.

Csokáv 2018.12.06. 11:51:18

Paprikás, olvasztott zsírba mártogatott főttkrumpli. Na az lentebb van.

ze11 2018.12.06. 11:56:21

@lenörd hofstadter: Ráadásul úgy, hogy a frissen tálalt "finedining" csodájukra kapásból azt mondja az ember, hogy mi az ilyen tányérokat kérdés nélkül elmosogatjuk :-P

Attilajukkaja 2018.12.06. 12:21:05

@ze11:
" mi az ilyen tányérokat kérdés nélkül elmosogatjuk "
Van, aki egy Picassot is a kukába dobna, mert nem is tudott jól rajzolni. Hol ér fel az egy értékes remekművel?
hirhatar.com/wp-content/uploads/pusk%C3%A1s-%C3%A9s-orb%C3%A1n.jpg

Kispangit 2018.12.06. 13:29:32

@Tinman: Legalja, persze, az volt a lencse meg a kecsketej is, most meg már épp hogy szobrot nem kapnak :)
Hát naja, ahol nem volt hús, ott ki kellett találni valamit, sztrapacska, ganca, dödölle és társai..

Attilajukkaja 2018.12.06. 14:01:33

@Kispangit:
@Tinman:
Nem is tudtam, hogy a hazai gasztronómiának van legalja! :o))))
Bár amikor látom, hogy egyes éttermekben vegetával és mirelit zöldségekből készült gulyáslevessel etetik a turistákat, tényleg azt gondolom, hogy van ilyen. De lehet, hogy az inkább a magyar vendéglátás legalja.

Attilajukkaja 2018.12.06. 15:58:16

@Csokáv:
"Paprikás, olvasztott zsírba mártogatott főttkrumpli. Na az lentebb van."
Ha finom, akkor miért lenne lejjebb? A dolgok színvonalát szerintem nem az egyszerűségük határozzák meg, hanem az ízük, a tápértékük.

ze11 2018.12.06. 17:11:00

@Attilajukkaja: Azért a tányérra élelmiszermintából akotott pacán ne ájuljunk már el, ez az egyik, a másik meg az, hogy az iróniadetektorodat szerintem nézesd meg, mert javításra/beállításra szorul :-D

élhetetlen 2018.12.06. 23:23:18

@Attilajukkaja: És ez talán furcsa. A krumplipürét sem tejjel, vajjal készítem, hanem vagy tejföllel, vagy joghurttal keverem ki. Tehát az anyagok majdnem azok, mint a tejföllel evett kruplikásánál. De attól a két kanál belefőzött liszttől teljesen más íze lesz.
Most még egy kicsit fárasztalak. Valaki írta, hogy ezeket a kajákat azért találták ki, mert nem volt hús. Nálunk volt, mert volt csirke, kacsa, disznó, meg ami abból készül, ettől függetlenül tavasztól őszi „piros nokedli” szezon volt. Ez csak annyi, hogy hagyma lepárolva, őrölt pirospaprika, és erre szedtük ki a nokedlit. Ízesebb, mint a tojásos. Az első fejes salátától őszig, apa képes lett volna minden nap azt enni. Azért volt őszig, mert anyu vetette a következő sort, aztán a következő sort, úgy időben, hogy mindig legyen. A vasárnapból kiszavaztuk, Hétköznap meg vagy sikerült megegyezni más kajában, vagy két félét főzött anyu. Szóval jó kaják ezek, nem okvetlenül szükség kaják.

Attilajukkaja 2018.12.07. 09:54:40

@ze11:
"a tányérra élelmiszermintából akotott pacán ne ájuljunk már el"
Miért ne, ha egyszer az egy OLYAN paca? Van, aki a gasztronómiában is tudja értékelni a művészetet.

"az iróniadetektorodat szerintem nézesd meg, mert javításra/beállításra szorul"
Nekem is lennének hasonló "jótanácsaim" feléd, de én megtartom azokat.

@élhetetlen:
"az anyagok majdnem azok, mint a tejföllel evett kruplikásánál. De attól a két kanál belefőzött liszttől teljesen más íze lesz. "
Nem furcsa, inkább érdekes. Egyszer kipróbálom.

"Most még egy kicsit fárasztalak."
Szeretem az ilyen "fárasztásokat". Érdekes olvasni őket és eszembe juttatnak régi dolgokat. Ilyenkor "visszafárasztom" az illetőt a saját tapasztalataimmal, emlékeimmel.

" tavasztól őszi „piros nokedli” szezon volt. Ez csak annyi, hogy hagyma lepárolva, őrölt pirospaprika, és erre szedtük ki a nokedlit. Ízesebb, mint a tojásos."
Ez is érdekes. Amúgy én sem a szokásos módon szoktam készíteni a krumplipürét, hanem a főzőlevével pürésítem és utána keverek bele olajon lepirított hagymát. Ezt egy tejérzékeny társaságnak csináltam először, de úgy megkedveltük, hogy azóta is így csinálom. Én vöröshagymával szeretem, a párom viszont lila hagymával. Ezért vegyesen használom a két hagymát, amitől az összhatás tényleg pirosas lesz. :o)

"Az első fejes salátától őszig, apa képes lett volna minden nap azt enni." " A vasárnapból kiszavaztuk"
Nálunk nem volt minden nap, de hétvégeken, amikor sokszor még összejött a család (már nem), kötelező volt. A vita azon ment, hogy édes legyen vagy ne. Így nagymamám kétféle fejes salátát csinált: az egyiket jól megcukrozta, a másikba csak egy csipetnyit tett. Nekem gyerekként mindig az volt a gondom ezzel a salátával, hogy a saláta fejét baromi nagy darabokra vágta nagymamám, aztán anyám is utóbb. Kínlódni kellet az evésével. Én azóta is falatnyi darabkákra vágok minden salátát. :o)

"Szóval jó kaják ezek, nem okvetlenül szükség kaják."
Bizony nem! Különben már tényleg eltűntek volna a palettáról.

élhetetlen 2018.12.07. 18:24:07

@Attilajukkaja: Bocs, pontatlanul fogalmaztam. „apa képes lett volna minden nap azt enni”. Nem a fejes salátát, hanem a fejes salátát piros nokedlival. A piros nokedli lett kiszavazva a vasárnapi menüből, mert azért az már durva lett volna. :o)

Attilajukkaja 2018.12.07. 18:32:39

@élhetetlen:
Dehogy lett volna durva! :o))) De így már érthetőbb.