MinaVidi

BalatonKids

A balatoni kecskeköröm és András király

2018. november 24. 22:31 - MinaVidi

Lengyel Dénes legendája nyomán

Bizonyára hallottatok már a balatoni kecskekörömről, ami valójában egy Congeria ungula caprae nevű, őskori kagyló maradványa. A nép persze nem sokat tudott a Pannon tengerről, sem a pleisztocén-korról, sem a hullámok hatásáról, kellett tehát valami indok a furcsa alakú képződményekre. Nosza, megindult hát a legendagyártás! Számos mese született a kecskekörmökről, a legismertebb talán a gonosz királyleány, Tihany története, de II. András királyunkról is született legenda. Íme!

img_20181124_184901.jpg 

A képen most élő balatoni kagylókat látunk.

Történt egyszer réges-régen, II. András királyunk idejében, hogy kiürült a kincstár. Hiába nézett ládái legmélyére a király, hiába keresett a kincstárnok a titkos rejtekhelyeken, bizony minden kongott az ürességtől. Kimerítette az országot a kalandos kedvű királyunk nyughatatlansága, ami még keresztes hadjáratra is elvitte őt. Tépelődött hát a  király, mi tévő legyen.

Egyszer aztán hozzák neki a hírt, hogy él Zala megyében egy gazdag pásztor, akinek annyi a nyája, hogy számolni sem tudja, ládáiban tengernyi aranypénz, birtokán számtalan helyen elásott kincs rejtőzik. 

Megörült a király, befogatott hatlovas hintójába, s útnak indult Zalába. Meg is találta a pásztort, s e szavakkal fordult hozzá:

- Hű szolgám, derék alattvalóm, segíts meg nagy bajomban! Üresen állnak az ország kincsesládái, elfogyott minden pénzünk. De azt mondják, te ki tudnál segíteni, hiszen halomban állnak a kincseid. 

Sóhajtott egy keserveset a pásztor, s azt találta mondani: 

- Hej, uram királyom, életem halálom, nincs nekem egy árva lyukas garasom sem, csak ez az egyetlen kecskenyájam!

Megharagudott erre a király, s szörnyű haragjában ezt kiáltotta:

- Nincs neked, csak egy kecskenyájad? Ha ez igaz, élj békében, de ha hazudtál, a föld nyeljen el minden jószágoddal és kincseddel együtt!

Hát halljatok csodát! Abban a pillanatban megnyílt a föld, s hatalmas hullámok törtek fel a mélyből. Elárasztották a pásztor minden birtokát, belefulladt ő maga és a kecskenyáj is. 

Így keletkezett a Balaton, és az elnyelt kecskenyájról még ma is tanúskodnak a partra vetett körömdarabkák.

 

Forrás: Lengyel Dénes: Régi magyar mondák

 

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr4714391142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.