MinaVidi

BalatonKids

Sió, az elátkozott tavi tündér II. - Horka hangja

2018. november 11. 07:09 - MinaVidi

Mesevasárnap folytatom Sió, az elátkozott tavi tündér történetét. Jó olvasgatást! 

img_20181027_153302.jpg

A tihanyi hegyen állt egy csodaszép vár. A vár számtalan kőcsipkés tornyából gyönyörű kilátás nyílt az alatta elterülő tóra, de hiába mindez a szépség, ha a vár ura, Rohan herceg nem láthatta azt. Vak volt ugyanis a herceg, mégsem a Balaton látványának hiánya szomorította el leginkább, hanem az, hogy sosem láthatta két szépséges leányát.

Helka volt a fiatalabb, kedves, szőkehajú teremtés, akinek mindenkihez volt egy kedves szava, mosolya - rajongott is érte a vár népe, szépségének és bájának híre pedig az egész vidéket bejárta. Nővére, Horka hollófekete hajú, éjszemű szépség volt, de mindenki csak addig csodálta őt, amíg meg nem szólalt. Ha ugyanis kinyitotta száját, szörnyű rikácsolás hagyta el ajkait, hogy futva menekült, aki csak meghallotta. Jobb is, hogy menekültek, mert a lelke sötét és gonosz volt, irigységgel, hatalomvággyal tele. 

Irigykedett Horka húgára is, akinek számtalan kérője akadt, míg őt messziről kerülte mindenki. Megkérte hát apját, segítsen, hogy hangja meggyógyulhasson. Rohan herceg, aki szívből szerette sötét lelkű lányát is, ki is hirdette, hogy temérdek kincs és a szépséges hercegkisasszony lesz a jutalma annak, ki leányát meggyógyítja. 

Özönlettek is a szerencséjüket próbáló lovagok, királyfiak a herceg udvarába. Jó sora volt a vajákos asszonyoknak, kétes hírű orvosoknak, de bizony senki sem járt sikerrel. Hiába kenték Horka torkát bűvös kenőccsel, itatták, etették varázsszerekkel, bizony a rikácsolás csak nem akart múlni. 

Történt egyszer, hogy egy alföldi herceg, Thuz került a tihanyi várba, aki amikor meglátta Horkát és Rohan gazdagságát, elhatározta, hogy bármi áron, de megszerzi a lány kezét. De ő sem tudott semmit kitalálni, s elkeseredettségében némán ült a Balaton partján. Majd felállt, s dörgő hangon így kiáltott: 

- Az ég szellemei vagy a pokol ördögei, segítsetek, hogy Horkát feleségül tudjam venni!

Meghallotta ezt a tó mélyén rejtőző Sió, s mivel nem ismerte az igaz szerelmet, azt gondolta, most egy olyan ifjút lát, aki valóban szerelmes, s talán ő tudja majd feloldani Kamor szörnyű átkát. Feljött hát Thuzhoz, s azt mondta neki: 

- Én tudok segíteni neked, herceg, de csak akkor, ha te is segítesz nekem! Ismerem szerelmed gyógyulásának titkát, de csak akkor mondom el, ha megígéred, hogy Helka aranyszőrű bárányának szőréből hozol nekem, ha feleségül vetted Horkát.

Thuz herceg megörült a jó hírnek, és égre-földre esküdözött, hogy mindent megtesz Siónak, ha elárulja a titkot. 

- A tihanyi hegyen van egy sír, sárga virágairól könnyen felismered azt. Ott él egy remete, kinek sárga köves gyűrűje a virágok minden erejét magukban rejtik. Ezt kell Horkának hét nap, hét éjszaka a nyelve alatt tartani, s hangja csengőbb lesz az ezüstnél, édesebb lesz a méznél!

Rohant Thuz herceg a remetéhez, könyörgött neki, hogy segítsen szerelmén. Az öreg remetének megesett a szíve a szerencsétlen ifjún, s odaadta gyűrűjét azzal, hogy ha Horka meggyógyult, hozza azt rögtön vissza. Thuz neki is megígért mindent, s már szaladt is a gyűrűvel Rohan herceg várába. 

Horka hitte is, nem is Thuz szavait, lelkéből kezdett már kihunyni a remény, de mivel tetszett neki a herceg, követte szavait. Hét nap és hét éjszaka a nyelve alatt tartotta a gyűrűt, s láss csodát! Hangja édesebb lett, mint a fülemüle éneke! 

Boldogan adta kezét hát Thuznak, s mindenki boldog volt a lakodalmon, mert azt hitték, a hangjával a hercegnő sötét lelke is meggyógyult.

 

De meggyógyult-e? És megtartotta-e ígéretét Thuz herceg? Mindezt megtudhatjátok, ha jövő héten is ellátogattok hozzám! 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr7614363225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.