MinaVidi

BalatonKids

A lusta kertészek dicsérete - avagy miért ne tegyük ősszel tökéletes rendbe kertünket?

2018. november 06. 06:13 - MinaVidi

Gyönyörű őszünk van, a meleg októbert napsütéses november váltotta fel, mi sem kellemesebb ilyenkor, mint kertészedni a meleg napsütésben. Gereblyézzük össze a levelet, metsszük le, takarjuk le a bokrokat, rózsákat, hortenziát, banánt, szedjük ki az egynyári növények elszáradt csonkjait! Egy igazi kertész csak ezután dől hátra. Velünk ellentétben, akik meglehetősen lusták vagyunk, és bár imádunk kertészkedni, száraz virágok, buja bokrok és az avar között is éppolyan elégedetten hátra tudunk dőlni. Ráadásul most már tudományos magyarázattal is alá tudjuk támasztani, hogy miért vagyunk lusták, és miért néz ki enyhén szólva is kaotikusnak ősszel kertünk!

img_20181104_095704.jpg 

A mi kertünk ugyanis állatbarát!

Ahogy az ember folyamatosan terjeszkedik, mind kevesebb élőhely jut az állatoknak, köztük a beporzásban fontos rovaroknak és a kártevőket jóízűen elfogyasztó madaraknak, kis emlősöknek, hüllőknek. Pedig egy kicsit kevesebb kertészkedéssel nagyon sokat segíthetünk ezeknek az állatoknak az áttelelésben, amit következő évben meg is fognak hálálni!

Néhány tipp a környezetbarát lustálkodáshoz:

1. Az avart semmiképpen se égessük el!

Ha komposztálni nincs lehetőségünk, inkább zöldhulladékként szabaduljunk meg tőle az erre a célra többnyire beszerezhető zsákokban, de mindenképpen hagyjunk kisebb kupacokat bokrok alján, a kerítésnél vagy más félreeső helyen. Egyrészt a talajt is óvja, másrészt búvóhelyet és táplálékot nyújt hasznos rovaroknak, madaraknak, kisebb állatoknak.

2. Készíthetünk búvóhelyet is ezeknek az állatoknak.

Egy rönkkupac, rőzsehalom, kőhalom remek búvóhelyet jelent. De ha szeretjük a DIY kerti díszeket, még látványos is lesz a segítség! Korábban télire ezeket mindig összeszedtem, hogy a fagy ne tegye tönkre, ne fakuljanak ki, mostanában azonban kint hagyom. Legfeljebb veszek egy új cserepet, vagy átfestem, de tényleg elképesztő mennyiségű rovar bújik meg mindig alattuk.

img_20180802_084524.jpg

4. Ne metsszünk mindent vissza, az egynyári növényeket se távolítsuk el!

Nem a legszebb látvány egy barnára száradt napraforgó, de mennyi magot rejt a madaraknak! A kusza bokrok remek búvóhelyet nyújtanak, az üreges szárak pedig ideálisak az átteleléshez például a méheknek. Ráérünk ezekkel tavasszal foglalkozni, de majd akkor is óvatosan lássunk neki, nehogy óvatlanul kárt tegyünk az elbújt állatokban!

Ha viszont mindenképpen nyüzsögni szeretnénk a kertben, az olyan hagyományos őszi kerti munkákon kívül, mint gyümölcsfák, bokrok, hagymás virágok ültetése, télre felkészítése mellett még mindig aktívan segíthetjük kedves kertlakóinkat:

5. Építsünk sziklakertet!

A sziklakertek kövei, növényei között remekül meg tudnak bújni fiam kedvencei, a fürgelábú gyíkocskák. Ráadásul kertünk ékessége is lehet a sziklakert, amihez még csak sziklákat sem nagyon kell szerezni, egy kis építési törmelék is megteszi.

img_20180803_071107.jpg

6. Etessük és itassuk a madarakat!

Amennyiben lehetőségünk van egész télen etetni, lassan el is kezdhetjük azt. Nagyon fontos azonban, hogy tényleg csak akkor kezdjük el, ha vállalni tudjuk a folyamatos etetést, mert különben akár még bajba is sodorhatjuk tollas barátainkat. Kihelyezhetünk odúkat is, vásárolhatunk készen is barkácsáruházakban például, de amennyiben ügyeskezűek vagyunk, mi magunk is készíthetünk. Ne feledkezzünk meg az itatásról sem! A téli etetésről az MME honlapján találunk további tippeket.

Télen aztán elő a fényképezőgépekkel, távcsövekkel, és gyönyörködjünk látogatóinkban!

 img_20180911_164134.jpg

 

 Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!

 

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr614343119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2018.11.07. 16:15:09

Ez jó ősz volt?
Ez egy fos, aszályos ősz volt.

Macskond 2018.11.07. 17:16:33

Szépen hangzó elmélet. Sajnos a természet nem elég szelektív, és a néhány hasznos mellett sok kártékony rovar is át tud telelni egy rendetlenül hagyott kertben. Például a poloskák.
Utóbbiakat pedig sajnos a kedves aranyos kis énekes madarak sem tekintik zsákmányak, pedig annyi van belőlük hogy struccra hízhatnák magukat rajtuk. :-)
Van igazság abban amit a szerző mond, de sokkal kisebb mértékben mint ahogy ez elő van adva. Szóval lehet levelet hagyni a földön, de mértékkel. (elég kis...mértékkel :-) )

MinaVidi 2018.11.07. 17:23:23

@FlybyWire: Nézőpont kérdése. Mi élvezzük...

MinaVidi 2018.11.07. 17:29:06

@Macskond: Ez sajnos így van. Szörnyű ez a poloskainvázió :-( Persze mi is mértékkel hagyjuk a leveleket a földön. De azért hagyunk. Ahogy elszáradt napraforgót, virágokat és kerti díszeket is. :-)

FlybyWire 2018.11.08. 08:28:09

@MinaVidi: akinek 1 kannával körberohanható, vagy becsövezett hobbi/vicckertje van, az biztos élvezte, hogy csapvízzel életben tudja tartani.
Az igazi kertek birtokosai, meg az agráriumban élők viszont jó sokáig átkozni fogják ezt a sivatagi szar őszt.

Attilajukkaja 2018.11.08. 09:02:06

@FlybyWire:
A hobbi vagy vicckertek mitől nem igaziak? Mert a tulajdonosaik nem kertészkedésből élnek meg, hanem máshoz is értenek? Vagy mert nem fosnak meg szarnak találnak egy száraz, napfényes őszt?

FlybyWire 2018.11.08. 09:17:26

@Attilajukkaja: Mert az igazi kertek tönkrementek ettől az ősztől, vagy csak egészen keserves munkával lehetett úgy-ahogy életben tartani őket.
Élvezi a száraz meleg időt a sok nyugdíjas meg városlakó is, ettől függetlenül tény, hogy a növényzet tönkrement mindenhol máshol.
Ők is, meg a hobbikertesek is szívnak majd jövőre, amikor minden sokkal drágább lesz emiatt. És sajnos a külföldről behozott dolgok sem lesznek olcsóbbak, mert egész Európa szívott idén ezzel.

Szóval ez egy fos, szar ősz volt.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.08. 09:23:02

@Attilajukkaja:" A hobbi vagy vicckertek mitől nem igaziak?"

Azért, mert speciális egyedi körülmények uralkodnak benne, amiből nem lehet általánosítani. Pl. Nem lehet minden kert tulajdonosa lusta kertész.
Értés végett: két évig nm tudtuk rendesen ápolni az udvarunkat, és az áttelelő levelek sajnálatos módomón megvédték a kabóca nyárvégén kikelt porontyait. Mivel az udvarban nem rovarírtózunk, 2017-ben tele votunk kabócával. Ősszel már felszedtük a levél jelentős részét, és idén sokkal kevesebb volt belőlük, de még mindig ugrálnak, ha gereblyézzük az avart.

Jó megoldás az, ha ősszel hagyunk valamennyi avart, de tavasszal nagyon korán összegyűjtjük, és megsemmisítjük. Komposztálásra a fertőzött avar nem jó, abból kibújnak a kártevők.

Attilajukkaja 2018.11.08. 09:38:12

@látjátok feleim szümtükkel:
"Azért, mert speciális egyedi körülmények uralkodnak benne, amiből nem lehet általánosítani. "
Ezek alapján minden kert csak egy vicc, hiszen mindenhol gyakorlatilag más a mikroklíma, más van ültetve, más-más céllal, gondozással. Szerintem kár ilyen lekezelően írni egy hobbikertről csak azért, mert nem lehet általánosítani a posztoló által leírtakból. A képek amúgy jól bemutatják, hogy nem egy nagy zöldséggazdálkodásról vagy gyümölcsültetvényről van szó. Szóval akinek nem inge ....

"Jó megoldás az, ha ősszel hagyunk valamennyi avart, de tavasszal nagyon korán összegyűjtjük, és megsemmisítjük."
Úgy olvastam, a posztoló is hasonló véleményen van.

"Komposztálásra a fertőzött avar nem jó, abból kibújnak a kártevők."
Létezik nem "fertőzött" avar?

MinaVidi 2018.11.08. 11:36:09

Valóban alapvetően az 1 kannával körbejárható hobbikertekre vonatkozott a poszt, amint arra @Attilajukkaja is ráérzett, és amit a képek is sugároznak. Ott segíthet a természetes környezetnek némi lustaság, de senkit sem biztatok arra, hogy hagyja teljesen elvadulni, ne gondozza, ne húzza össze egyáltalán a leveleket.

látjátok feleim szümtükkel 2018.11.16. 20:28:07

@Attilajukkaja: "Létezik nem "fertőzött" avar?" "...nem fosnak meg szarnak találnak egy száraz, napfényes őszt..."

Igen, létezik. A rovarok ugyan is petékkel szennyezik a leveleket, és ahol ilyen szennyezés előfordul, ott a peték tavasszal kikelve tovább viszik a rovarfertőzést. Ugyan ez él a gombafertőzésekre is. Ahol ősszel a fertőzött avart eltávolítják, és őszi megelőző permetezét is alkalmaznak, tavasszal egészséges növényzet tud fejlődni.

Idén pl. lehetett olvasni a szőlő sárgulásáról, ami egy fertőzés eredménye. Szerencsére vannak fertőzés mentes vidékek is, ott "nem fertőzött" a szőlőtőkék alá lehulló levél, magyarul az avar.

Nem arról írtam, amit te belebeszélsz, és ne add a maflát, mert nem vagy te ennyire egy ügyű.:D

Majd jövőre te is fosni fogsz az áraktól. Sajnos ez a szép napsütéses ősz sok fát, bokrot ki fog írtani. Az ország nagy részén július óta nem volt számottevő eső, száraz a talaj, száraz a levegő. Felénk sok fáról a levél nem bír leesni, mert összeszáradt még szeptemberben a fán. A gyümölcsfákon nem fejlődnek a rügyek, feltehetőleg a januári hideget sem fogják elviselni, kiszáradnak, és van esély rá, hogy jövőre nem lesz már élő fa.

A posztoló egyébként jól tette, hogy megírta a posztot, nekem tetszik, csak kiegészítettem azzal, hogy ebből nem szabad általánosítani. A rovarok meg letojnak téged, és engem is, főleg, ha ősszel békén hagyják őket, mert így tavasszal a jó időben el tudnak szelelni. A minikertek pedig erre kiválóan alkalmasak. Főleg ott, ahol fertőzött a növényzet. Mellesleg a posztoló pl. a polosakinvázióról maga is panaszkodott. El tudod képzelni mennyi poloskát pusztítottam el az elmúlt hónapokban azért, hogy a jövő év nem velük legyen tele? A poloska áttelel, ezért a fertőzött növényzet eltávolítása fontos őszi munka.

Attilajukkaja 2018.11.17. 12:44:41

@látjátok feleim szümtükkel:
"Igen, létezik. A rovarok ugyan is petékkel szennyezik a leveleket, és ahol ilyen szennyezés előfordul, ott a peték tavasszal kikelve tovább viszik a rovarfertőzést. "
OK, de ehhez rovarmentes kertre van szükség, amit, ha jól tudom, csak rovarirtó szerekkel lehet elérni. Persze van, akinek muszáj használnia.

"ne add a maflát, mert nem vagy te ennyire egy ügyű"
Szerintem maradjunk a témánál, ha kérhetném.

"Majd jövőre te is fosni fogsz az áraktól."
Nem szokásom. Amúgy meg csak az első kommentelőt idéztem, aki fosnak írta le az idei őszt.

"El tudod képzelni mennyi poloskát pusztítottam el az elmúlt hónapokban azért, hogy a jövő év nem velük legyen tele?"
Nem értek a vándor poloskák irtásához, de azt olvastam, hogy így is, úgy is áttelel belőlük annyi, hogy jövőre folytatódjon az invázió. Sajnos.

Carlo72 2018.12.06. 05:26:00

Én is hasonlóan gondolkodom,mint a posztoló.Elég nagy kertem van,van 30 db gyümölcsfám 130 tőke szőlő,kivim,+ a veteményes.Mindig megmosolygom,az utcára zsákokban kitett millió falevelet.Mennyi munka lehetett azt összegyűjteni.Megfigyeltem hogy tavaszra szinte elbomlik az egész.Egyrészt gazdagítja a talajt,új komposztréteg hoz létre,és nem utolsó sorban,menedék a bogaraknak,és látványnak sem utolsó.Persze,hogy vannak kártékony bogarak is közte ,de attól,hogy összegyűjtöm,nem lesz kevesebb.Megfelelő módon kell védekezni ellenük.Nálam van a kertben pl.darázsvár.Tavasszal zsonganak benne különböző fajta bogarak,amelyek a z én kertemből pusztítják a kártevőket.Madárodú szintén.Odvas fák kirakva a gyümölcsfák közé,gyíkoknak,békáknak,csigáknak.Így fűnyíráskor kisebb eséllyel pusztítom el.A vakondot nem irtom ki,mint mások.Ősszel feldúr mindent,kialakítja a járatait(de ez kit érdekel)egész nyáron semmi gondom nincs vele.De nincs is lóbogaram.A füvet tavasszal meghagyom egészen addig,amíg a gyümölcsfák el nem virágoznak,sok közte a kutyatej,és másfajta vadvirágok,amelyek szinte vonzzák a méheket,így jobb lett a beporzási arányom.A levágott füvet pedig elterítem a fák köré,így később szárad ki a talaj.Szerintem így kerek az egész,Ha te segítesz nekik,ők is segítenek neked.