MinaVidi

BalatonKids

Sió, az elátkozott tavi tündér I. - Kamor átka

2018. október 28. 07:47 - MinaVidi

Ezen a szép mesevasárnapon Sió, a balatoni tündér legendáját hoztam el nektek.  img_20181027_153302.jpg

Egyszer réges-régen élt a Balaton partján egy tündér, Sió. Gyönyörű volt a tündér, szebbet nála nem látott még a Nap sem, ami pedig égi útján nap mint nap bejárja a földkerekséget, és sugarával sok szép leányt végigsimogat. Siónak arany volt a haja, rózsás az arca, a szeme pedig olyan volt, mint a Balaton: a végtelen kéket tükrözte hideg téli napokon, opálzölden ragyogott a napban, és sötét szürkévé változott, ha valaki megharagította. 

De amilyen gyönyörű volt Sió, olyan csalfa is! Élvezte, hogy ha párás zöld szemét egy legényre vetette, az máris otthagyta kedvesét, és futott a tündérhez. Élvezte, hogy akárhány férfi szívét el tudta rabolni. Elrabolta azokat, de össze is törte, mert hamar eltaszította őket magától, s máris egy új hódítását élvezte. 

Élt a Bakony sötét erdejében egy varázsló, Kamor, kinek fiára is kivetette Sió hálóját. A fiú pedig hamar bekerült a tündér bűvkörébe, s egyre csak leste a leány kívánságait. Sió örült az ifjú szerelmének, s hogy próbára tegye azt, megkérte, hozzon neki a Bakony erdejéből a bűvös hatású hársfavízből. A fiú pedig összeszedte bátorságát, bevetette magát a rengetegbe, s ezer veszéllyel dacolva megszerezte a varázslatos szépítőszert. 

Hanem amikor vitte nagy boldogan a hársfavizet szerelméhez, egy másik ifjút pillantott meg Sió oldalán. Zöld szemével azt a legényt szédítette, búgó hangjával az ő fülébe súgott csábító szavakat. 

Kamor fia összetört. Szíve majd megszakadt bánatában. Felmászott hát egy magas sziklára Tihanynál, s a mélybe vetette magát. 

Szörnyű haragra gerjedt erre Kamor, s miután fiát illendő módon eltemette Tihany szikláinál, a hársfavizet magához vette, elátkozta, majd vitte Siónak. 

- Szépséges tündér! Gazdám megbetegedett, s velem küldi ajándékát, a hársfavizet, melyet a Bakony sűrű erdejéből hozott neked. 

Sió megörült a hársfavíznek, hiszen tudta, hogy attól szépsége megsokszorozódik, aranyhaja még fényesebben fog ragyogni, kinyitotta hát a tégelyt, és hajára öntötte azt. 

Abban a pillanatban eltűntek az arany fürtök, s helyettük rémséges kígyók tekeregtek a tündér fején. Dörgő szavakkal szólt Kamor: 

- Légy átkozott, kegyetlen tündér, amiért csalfaságoddal halálba kergetted fiamat! Nem kellett neked szerelme, hát te se szabadulj addig átkomtól, amíg egy igaz szerelem önként fel nem oldoz!

 

S hogy mi történt ezután Sióval? Kövesd a MinaVidit a mesevasárnapokon (is), tudd meg, mi történt a csalfa tündérrel, kiről nevezték el a két híres balatoni hajót, a Kelént és Helkát, és mi történik, ha valaki elátkozott vaddisznónyelvet reggelizik! ;-)

Ismerd meg a többi Balatoni legendát is, amit összegyűjtöttem! ;-)

Ha pedig tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz! 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5714325555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.