MinaVidi

BalatonKids

3+1 legenda a Balaton születéséről

2018. október 21. 07:58 - MinaVidi

Hogy született a magyar tenger? Miocén korszak, üledékes kőzet, vízzáró réteg és Pannon-tenger? Ugyan, kérem, ki hisz manapság az ilyen elavult nézeteknek, a mainstream tudósoknak? Hiszen nyilvánvaló, hogy kedvenc tavunk ennél sokkal izgalmasabb és különlegesebb módon született: sárkányoknak, vitézeknek és óriásoknak köszönhetjük létrejöttét! Mindazonáltal megoszlanak a vélemények, hogy pontosan hogy is történt mindez...

Ismerjük meg a 3 legismertebb legendát a Balaton születéséről!

badi.jpg

1. A Balaton és Haláp
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy óriás, Balaton és annak leánykája, Haláp. Ők voltak az utolsók fajtájukból, s bizony Balaton sokat búslakodott, hogy mi lesz Haláppal az ő halála után. 
A kislány azonban cseppet sem volt szomorú, volt ugyanis egy emberbarátja, Csilla. A két gyermek elválaszthatatlan volt: együtt járták az erdőt és mezőt, hegyet másztak, koszorút fontak hajukba - Csilla százszorszépből, Haláp egész orgonabokrokból. 
Hanem az emberek gyorsabban érnek az óriásoknál: Haláp még fogócskázni szeretett volna, Csillát viszont már nem érdekelték közös játékaik, férjhez ment, és távoli vidékre költözött. 
Haláp vigasztalhatatlan volt. Mi lesz most ővéle? Most döbbent rá csak, mennyire egyedül van a világon. Ezen aztán úgy nekibúsult, hogy felmászott egy hegyre, s onnan levetette magát a mélybe.
Édesapja talált rá. Szíve szakadt bánatában, s elhatározta, méltó sírt emel leányának. Tudta, hogy a közelben van egy sellőoltár, régmúlt idők, ősi tengerek emléke, azt akarta kiásni sírkőnek. Hanem ahogy ásta, a hatalmas szikla ráborult, maga alá temette. Így keletkezett a Badacsony. Ahonnan pedig a szikla kifordult, forrás fakadt, és szép lassan feltöltötte a síkságot. Az újonnan keletkezett hatalmas tavat az óriásról Balatonnak nevezték el az emberek, a hegyet pedig, ahonnan az óriáslány levetette magát, Halápnak.
2. Az óriások és a Balaton keletkezése
Réges-régen, az idők kezdetén óriások éltek a Bakonyban. Vad népség volt, nem szívesen ment a közelükbe senki. Ha megharagudtak valakire – ami könnyen megtörtént, mert nagyon sértődősek is voltak – törtek, zúztak, kő kövön nem maradt a környéken. Nagy ívben kikerülte hát mindenki az óriások lakhelyét, s ha megláttak közülük valakit, messzire kitértek az útjából. Történt egyszer, hogy az óriások összevesztek. Min kaptak hajba – nem jegyezték fel azt a krónikák, de lett akkora perpatvar, hogy asszonyaik ijedten menekültek az erdőszélre gyermekeikkel. Az óriáscsemeték nem sokat törődtek szüleikkel, békésen játszottak: homokból csibéket építettek. Az óriások eközben csak ütötték-vágták, csépelték egymást. Nem hallgattak asszonyaik csitító, békítő szavaira. Végül aztán addig püfölték egymást, amíg mindenki meg nem halt. Az óriás asszonyok ezen úgy elbúsultak, hogy fogták gyermekeiket, és elhagyták a környéket, messze földre vándoroltak, nem látta őket többet senki. Az óriásgyermekek csibéit azonban mind a mai napig látni: ezek a Balaton melletti hegyek, a Badacsony, a Szent György-hegy, a Nemesgulács. Azt a gödröt pedig, ahonnan a homokot kaparták ki, lassan feltöltötte a víz. Hát így született meg a Balaton.
3. Balaton és a sárkányEgyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy rettentő, huszonnégyfejű sárkány. A Bakony sűrű sötét erdejében élt, és onnan bukkant fel időről időre, amikor megéhezett, hogy huszonnégy leányt követeljen, minden fejnek egyet. Rettegtek is a környékbeliek, mégsem volt senki, aki ellent merjen neki állni. Vérző szívvel, de odaadták leányaikat, hogy a sárkány szörnyű étvágyát enyhítsék, mert különben rettenetes dühében lángot fújt, és felperzselte falvaikat.Élt abban az időben egy rettentő erős legény a vidéken, akit Balatonnak hívtak. Történt, hogy egyszer az ő mátkája is sorra került. Őt kellett a sárkánynak adnia, de Balaton nem engedte. Várt a sárkány a leányra, várt tizenhárom napon át, de aztán kibújt sötét erdejéből, rettentő mérgében lángokat fújt, lábával kaparta a földet. Ahol kaparta a földet, hatalmas mélyedés keletkezett, amit másnap egy forrás feltöltött, és tó keletkezett a helyén.A falubeliek kérték-könyörögtek Balatonnak, hogy mondjon le mátkájáról, hiszen akkor falujuk fog elpusztulni. Balaton azonban nem adta, hanem szablyát ragadott, elbúcsúzott szerelmétől, és kiállt a sárkány ellen. Három napig küzdöttek egymás ellen, egymás után hullottak le a sárkányfejek, de Balaton ereje is egyre inkább fogytán volt. Végül az utolsó fejjel együtt őt is elhagyta ereje, s a vízbe zuhant. Mátkája halála hírére a leány is a hullámok közé vetette magát, s azóta is a tó mélyén nyugszanak a szerelmesek.A falu népe pedig a legény tiszteletére Balatonnak nevezte el a tavat.  
+1 Az óriáskacaj
Ahogy megfigyelhettük a legendák bemutatásából, minden születéstörténet eléggé drámai és depressziós. Aki pedig elolvassa, hajlamos lesz felakasztani magát. Legalábbis fiam szerint. Ezért most következzen egy újkori legenda a Balaton születéséről egy tizenegy éves író tollából (vagyis billentyűzetéről, mert hát mégiscsak alfa generációs):
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy sivatag. Itt két nagy óriás lakott. Testvérek voltak az Aton családból. Egyikük a Jobb nevet kapta, a másikuk a Balt.
Történt egyszer, hogy elmentek sétálni, és Bal megbotlott a még csúcsos Badacsonyban. Ahogy megbotlott benne, letörte a csúcsát, és ahogy elesett, feltúrta a földet. A feltúrt földből lett a többi hegy. Amikor felállt, látták az általa "készített" lyukat. Jobb ettől hatalmas kacagásra fakadt, de annyira, hogy még a könnye is kicsordult. Ezek az örömkönnyek megtöltötték a lyukat.
Később az odatelepedett emberek, elnevezték az így létrejött tavat az óriásról Bal Atonnak.
Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz! 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr8214313143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.