MinaVidi

BalatonKids

Balaton és a sárkány

2018. október 13. 21:33 - MinaVidi

Haláp és a óriások legendája mellett van egy harmadik mese is a Balaton keletkezéséről. Ismerjétek meg ezt is!

img_20180207_191150.jpg 

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy rettentő, huszonnégyfejű sárkány. A Bakony sűrű sötét erdejében élt, és onnan bukkant fel időről időre, amikor megéhezett, hogy huszonnégy leányt követeljen, minden fejnek egyet. Rettegtek is a környékbeliek, mégsem volt senki, aki ellent merjen neki állni. Vérző szívvel, de odaadták leányaikat, hogy a sárkány szörnyű étvágyát enyhítsék, mert különben rettenetes dühében lángot fújt, és felperzselte falvaikat.

Élt abban az időben egy rettentő erős legény a vidéken, akit Balatonnak hívtak. Történt, hogy egyszer az ő mátkája is sorra került. Őt kellett a sárkánynak adnia, de Balaton nem engedte. Várt a sárkány a leányra, várt tizenhárom napon át, de aztán kibújt sötét erdejéből, rettentő mérgében lángokat fújt, lábával kaparta a földet. Ahol kaparta a földet, hatalmas mélyedés keletkezett, amit másnap egy forrás feltöltött, és tó keletkezett a helyén.

A falubeliek kérték-könyörögtek Balatonnak, hogy mondjon le mátkájáról, hiszen akkor falujuk fog elpusztulni. Balaton azonban nem adta, hanem szablyát ragadott, elbúcsúzott szerelmétől, és kiállt a sárkány ellen. Három napig küzdöttek egymás ellen, egymás után hullottak le a sárkányfejek, de Balaton ereje is egyre inkább fogytán volt. Végül az utolsó fejjel együtt őt is elhagyta ereje, s a vízbe zuhant. Mátkája halála hírére a leány is a hullámok közé vetette magát, s azóta is a tó mélyén nyugszanak a szerelmesek.

A falu népe pedig a legény tiszteletére Balatonnak nevezte el a tavat.

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr9314299875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.