MinaVidi

BalatonKids

Lelle legendája

2018. szeptember 30. 07:54 - MinaVidi

Mesevasárnapon a Mina és Vidi mesék után egy régi balatoni legendát hoztam Lelléről...

 img_20180829_222741.jpg

A kép a lellei Szent Donát kápolnánál készült.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gazdag és csodaszép leány, kit Lellének hívtak. Arany volt a haja, szeme pedig éppen olyan zöld, mint a Balaton vize, melynek partján olyan sokat üldögélt. 

Történt egyszer, hogy a part menti dombokon sétált, amikor találkozott apja egyik jobbágyával, Lászlóval. A leány abban a pillanatban, ahogy meglátta az ifjút, rögtön bele is szeretett. De bizony László sem tudott többé másra gondolni, csak a világszép Lellére. 

Hanem amikor László felkereste Lelle apját, hogy illő módon megkérje kezét, a földesúr éktelen haragra gerjedt:

- Egy senkiházi nincstelennek adjam szemem fényét, egyetlen leányomat? Takarodj a házamból!

Hiába sírt, könyörgött Lelle, a földesúr csak még mérgesebb ett, míg végül bezárta leányát egy toronyszobába. 

László azonban nem hagyta el szerelmét, s egy csillagtalan, sötét éjszakán megszöktette. De hiába bújt felhők mögé a Hold is, hogy elrejtse a szerelmeseket, az őrök utánuk eredtek.

Vágtatott László lovával, hajszolja a szegény párát, de bizony az őrök mind közelebb értek. Lelle, amikor látta, hogy nincs menekvés, bánatában levetett magát a lóról, s a lovak halálra taposták. 

Ennek a szomorú szerelemnek az emlékére nevezték el azt a helyet Balatonlellének.

 

Ismerd meg a többi Balatoni legendát, amit összegyűjtöttem, és gyere vissza jövő vasárnap, mert vasárnap a Minavidin mesevasárnap, és hozom a következőt! ;-)

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5014271825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.