MinaVidi

BalatonKids

Élő történelemóra a Balaton déli partján - avagy az öt legszebb Árpád-kori emlék

2018. szeptember 25. 20:44 - MinaVidi

A Balatonról a legtöbb embernek a fürdés jut eszébe, esetleg a bor és az utóbbi évek gasztroforradalma. De kinek jut eszébe az, hogy a történelmet menjen megismerni a Balaton déli partjára? Pedig számos gyönyörű helyet találunk múltunk felidézésére. Ezekből mutatunk be ötöt.

img_20180920_181959.jpg

 Az Árpád-ház. Nagyszerű hősök, bölcs uralkodók, kemény férfiak, szent életű királylányok. Dicsőség, győztes hadjáratok, vesztett csaták, boszorkányok pedig nincsenek. Forró ólom annál inkább. Lehetőleg a fülbe. Egy végtelenül izgalmas, mozgalmas, színes és alapvetően dicső időszak ez történelmünkből. Érdemes kutatni emlékeit. A Balaton déli partja pedig számos Árpád-kori célt kínál hosszabb-rövidebb túrákra, de esőprogramra is.

1. A Koppány-emlékmű Somogyváron

Ha időrendben nézzük, első látnivalónk Koppány vezér emlékét őrzi. Somogy megye egykor ország volt az országban, nem véletlen a Somogyország elnevezés. Ura pedig Koppány vezér volt, az ősmagyar, pogány értékek iránt vonzódás romantikus hőse: Szállj fel a csillagokba, szállj fel, szabad madár... 

Ezekre az időkre emlékeztet minket a Koppány emlékű és a Szentesica forrás Somogyváron, ezen a csöndes kis településen negyedórányi autóútra Fonyódtól. Az emlékmű a település központjától pár perces sétára fekszik egy erdei tisztáson. Találunk itt az ősi magyarokra, Álmosra, Árpádra, Emesére emlékeztető gyönyörű faragott oszlopokat és tegezt, Koppány előtt tisztelgő sziklát, és állítólag csodatevő hatású Szentesica forrást (köztudott, hogy itt mosta le Szent István a kardját miután felnégyelte Koppányt. Sajátkezűleg. De az ilyen apró ellentmondásokon ne ütközzünk meg. Mégiscsak legendákról beszélünk :-)).

Mindenesetre érdemes felkeresni ezt a különleges hangulatú emlékhelyet, ahol felidézhetjük ősi múltunkat csodaszarvassal, turulos álmokkal, fehér lóval.

img_20180505_144543.jpg

 

2. Szent László Nemzeti Emlékhely

Nem kell sokáig mennünk a következő Árpád-kori emlékig, hiszen a Koppány-emlékműtől mindössze pár perces séta a Szent László Nemzeti Emlékhely. Somogyváron alapított ugyanis aranyhermájáról jól ismert királyunk egy bencés apátságot. A hely aztán rövidesen pezsgő kulturális és gazdasági központtá vált, a délnyugati országrész megkerülhetetlen csomópontjává. Ennek az időszaknak állít emléket a látogatóközpont zsenális módon. Van itt multimédiás bemutató, hologramm, kézbe fogható fegyver, romok mesés környezetben, fűszerkert az egykori kerengőben, kilátó káprázatos kilátással a somogyi  dombokra és egy mesebeli hangulatú, hűtőmágnessel használható Szent László ösvény. Kihagyhatatlan!

img_20170619_174533_resized_20170822_062359586.jpg 

3. Pusztatemplom Somogyvámoson

Királyaink után ereszkedjünk le a pórnéphez, és nézzük meg, ők hogy alkottak maradandót! Nem bánjuk meg... Egy templom a semmi közepén. Fantasztikus látvány! De hogy került ide?

img_20171113_231650.jpg

Az előbb bemutatott Somogyvártól mindössze tíz perces autózásra találjuk ezt a különleges helyet, a somogyvámosi pusztatemplomot, vagy pusztatornyot. Bár a templomhoz tartozó falut elpusztította az idő (no, meg a török veszedelem), az épület mégis megmaradt. Túl sokat nem lehet tudni a múltjáról, talán a johanniták építették, de ma is álló falai lenyűgözően hatnak az emberre. Hány keresztelőt, esküvőt, csatát láthattak! Még mostanában is szoktak ünnepélyeket, misét tartani a nyolcszáz éves falak között.

img_20171103_151911.jpg 

4. Gyugyi templom

A következő Árpád-kori emlékünkhöz sem kell sokat autóznunk a Balaton partjától: Balatonboglártól mindössze pár kilométerre található Gyugy község, mely már az avar időkben lakott volt. Erre emlékezik egy avarkori temető is. Mi azonban az Árpádok nyomába indultunk, ezért inkább az Urunk Mennybemenetele templomot kerestük fel, ami páratlan emlék, ugyanis alig maradt épen ilyen régi épület. Valójában ezt is elég későn fedezték fel, hiszen csak 1990 után, egy restaurálás során bukkantak elő a román és gótikus elemek. Azóta viszont annál nagyobb gonddal őrzik, és gyönyörű környéket építettek ki Nemzeti Csillagok Emlékösvényével. Ráadásul a gyugyi templom híre búcsújáró hely is egy ősi legenda miatt, mely szerint "Gyugynak harangot hozott a víz." 

img_20180515_014344.jpg

5. Templomrom Bogláron

Az utolsó Árpád-kori emlék igazából nem önmaga miatt került be kedvenceink közé, hanem a környezete miatt. A boglári templomból ugyanis nem sok maradt, jelképes kőfal mutatja csak alaprajzát. Viszont a gyönyörű Temető dombon található, ahol órákat el lehet tölteni a Kék és Vörös kápolnát, a Hit, Remény és Szeretet padját, a jelképes temetőt, a rózsakertet, a mesés kilátást csodálva. Ha pedig elfáradtak az apróságok, telepedjünk le a templom mellé, és meséljük el például Imre király történetét, ha már a XIII. század elején járunk:

"Hiába koronázták meg Imrét királlyá, mégis sokszor meggyűlt a baja öccsével, Andrással, aki magának szerette volna megszerezni a trónt (később ő lett II. András királyunk, akit az Aranybulláról jól ismerhetünk). Egy alkalommal haddal is vonult ellene. Ott állt egymással szemben a két tábor, magyar a magyar ellen, testvér a testvér ellen, amikor Imre gondolt egyet, letette fegyvereit, fejébe rakta a Koronát, és így egyedül átsétált öccse táborába. Ott így szólt az összegyűltekhez:

- Ki meri kezét emelni rám, amikor én vagyok felkent királyotok?

Azzal fogta öccse kezét, és átvezette saját táborába. A csata így vér nélkül dőlt el, hiszen nem volt magyar, ki Imrére emelte volna fegyverét, amikor fején ott volt Szent István koronája." (Lengyel Dénes nyomán).

 img_20180923_062954.jpg

Ezek voltak kedvenc Árpád-kori emlékeink, és láthattuk, hogy mindezt 30 kilométeren belül, a Balaton déli partjának egy olyan szakaszán találjuk, amiről a legtöbben nem is gondolják, hogy ilyen csodákat rejt. 

Ezért hát induljunk felfedezni a Balatont! 

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr4414248119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.09.27. 20:41:06

Ajánló akkor tökéletes.
Esetleg ha még beillesztettél volna egy útvonal térképet, akkor főleg.
Nekem nem nehézség, de egyesek ma már nem is léteznek efféle dolgok nélkül.

MinaVidi 2018.09.28. 07:46:36

@gigabursch: köszönöm, ez tényleg jó ötlet! Legközelebb rakok bele.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.09.28. 09:13:05

@MinaVidi: Ezt bármikor/most/utólag is megteheted, gondolom ezt a blog.hu bloggereként te is tudod. Na, most ha mégsem :-) akkor

1.Elkészíted az útvonaltervet/szöveg/fotó/kép/bármi, a megfelelő programban.
2. Belépsz a blogodba, rákkatintasz a poszt szerkesztés üzemmódjára, megjelenik a poszt adminfelülete.
3 Beilleszted/bemásolod a megfelelő helyre az útvonaltervet.
4. Újra rákattintasz a mentés gombra. (e nélkül nincs örömködés)
5. Juhé.

Egyébként jó ajánló, el is mentettem. Nyugodtan rakd be a térképet/útvonaltervet, hasznos lesz annak is, aki utólag téved a blogra. Nincs ez a buli időhöz kötve. :-) Az index címlap már megvan. :-)