MinaVidi

BalatonKids

Az elátkozott Fekete kastély

2018. június 23. 07:11 - MinaVidi

Egy épület, egy gyilkosság, négy öngyilkosság - Balatonederics rejtélye

A szépséges Nedeczky Emma boldogan nyújtotta kezét unokabátyjának, Nedeczky Jenőnek, s amikor a pár beköltözött új kastélyába, nem gondolta, hogy az épület elátkozott lehet. Pedig feketére festett ablakai és ajtajai már előre jelezték, hogy a gyász itt állandó vendég lesz.

A balatonedericsi Fekete kastélyban jártunk...

img_20180618_223647.jpg

Maga a kastély sajnos nem sok látnivalót kínál már, de mindenképp érdemes megállni egy sétára. A körülötte levő park még most is sejteti azt a szépséget, ami egykor körülvette a szépséges Emmát. Szinte látjuk magunk előtt karcsú alakját, ahogy fehér csipkés napernyőjével sétál az ősfák alatt. Ezernyolcszáznyolcvannégyet írunk. Épp várja haza urát, akit volt, hogy elhurcoltak saját kastélyából. Az örökké lázadó Jenő húsz évvel ezelőtt ugyanis egy álarcosbálon kergette el a német zenekart, ami az osztrák császári himnuszt akarta eljátszani. 

De mit történik eközben a kastélyban? A fekete ablakok csak figyelnek, s lesik az első áldozatot... 1912-ben aztán sor is kerül a tragédiára: egy gulyás féltékenységből megöli szerelmét, a kastély szakácsnőjét. Két évvel később a kastély ura, Jenő, hogy meneküljön gyógyíthatatlan betegségéből, 74. születésnapján öngyilkosságot követ el. 

Ezután a kastély többször gazdát cserél. 1928-ban egy ügyvéd költözik oda feleségével. Ám az asszonyka kicsit kikapós, férje pedig - amikor megtudja, hogy megcsalta őt - öngyilkos lesz. Már három kereszt jelzi a kastély tragikus szellemét. S a halál tovább kísért a falak között... Az özvegy hamar vigasztalást talál egy kútfúró karjaiban, s aztán amikor onnan is továbblép, ez a férfiú is öngyilkos lesz szerelmi bánatában. A sors fintora, hogy az özvegy új szerelmét tizenháromszoros bigámia miatt körözik, majd miután elkölti az asszony pénzének javát, kereket old, s az özvegynek el kell adnia a kastélyt. 

De az új tulajdonos sem ám egy mezei vásárló! Ő ugyanis egy kém. Méghozzá kettős kém. A második világháború során az angoloknak éppúgy szerzi az információt, mint a németeknek. Valószínű ez ki is derülhetett, mert a front átvonulása előtti napokban öngyilkos lesz. 

A kastély később üdülő lett, most már azonban évek óta csak a kísértetek lakják, a falak omladoznak, a kertet felveri a gaz. Új tulajdonosra vár, de vajon mindezek után ki meri megvenni? 

Mondjuk, nálunk a gyerekek már remek ötleteket találtak ki, milyen szellemhotelt nyitnának itt. Lenne benne trükkös tükör, koporsóágy, nyikorgó ablakok, szél- , sikoly- és sóhajautomaták... Már csak egy befektető kéne. Valaki esetleg? :-)

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!

Forrás: wikipédia, Múlt-kor 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr114056788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.