MinaVidi

BalatonKids

Magyarország egyetlen halászkápolnája káprázatos balatoni kilátással

2018. június 09. 08:21 - MinaVidi

Negyvenhat vonyarcvashegyi halász indult el lékhalászatra azon a napon. Hat odaveszett, és a másik negyven is csak a csodával határos módon menekült meg. Egy jégtáblára szorultak egyre távolodva a parttól, de a hirtelen megváltozó szél végül kisodorta őket a partra. Szerencsés megmenekülésük emlékére hálából építették a kápolnát a falubéliek. Legalábbis a vonyarcvashegyi legenda szerint...
img_20180603_092802.jpg

A valóságban inkább átépítésről lehetett szó, ugyanis ekkor, a XVIII. században már állt kápolna a Balaton fölé magasodó Szent Mihály dombon. A hely állítólag régen sziget volt, és már a római időkben is lakták. Őrtorony lehetett itt a netes leírások szerint, ami valóban hihetően hangzik tekintve a káprázatos kilátást. Később sem maradt kihasználatlanul a domb: remeték költöztek ide, de sajnos ennek nyomai már nem láthatók. Keressük hát fel a kápolnát!
img_20180609_080255.jpg
Egy piknikezőhelyen parkoltuk le az autót (legközelebb hozunk kockás pokrócot és piknikkosarat is), innen vezet fel a dombra egy erdei út. A domboldal egyben temető is, 1835-ből származik a legrégebbi sír, mohos sírköveket így éppúgy találunk, mint emlékfát és sziklát, előbbi a település nagyjainak, utóbbi egy hegymászónak állít emléket. Persze a gyerkőcök hamar letértek az útról, és az erdei ösvények egyikén szaladtak fel a kápolnához. Így ők ki is maradtak az alábbi dombormű megcsodálásából, ami a halászok menekülésének állít emléket az egykori halottasházban (mielőtt bárki aggódna, hogy végleg kimaradtak e kultúrélményből, megnyugtatok mindenkit, hogy visszafelé csere volt, ők mentek a betonúton, és nekem kellett az ösvényen szaladnom :-)):
img_20180609_080909.jpg
Amikor aztán felértünk a dombra, elállt a lélegzetünk (részben az emelkedő gyors abszolválása miatt): sötét fenyők között megbújó hófehér kápolna, háttérként pedig kék ég és a Balaton zöld vize fehér vitorlákkal - á, ilyen nincs is...
img_20180609_081329.jpg
A kápolnába sajnos nem tudtunk bemenni, mert misét tartottak éppen, így maradt a mellette álló szobrok megcsodálása. A káprázatos kilátással ezek is fantasztikus látványt nyújtanak.
img_20180609_080357.jpg
Esti meseként természetesen a negyven halász legendáját kellett mesélnem. Lipták Gábor írt erről egy gyönyörű történetet, de ez már a holnapi nap, vagyis a mesevasárnap története... Gyertek vissza holnap! Lesz gonosz földesúr, esküvő, semmirekellő féltestvér és a nehéz sorsú, de sziklaszilárd becsületű balatoni halászok összetartása...
Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz, meséléshez és balatoni programokhoz!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr8414033772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.