MinaVidi

BalatonKids

Tündérfű, a téli vitaminbomba - avagy csíráztassunk otthon, egyszerűen...

2018. február 03. 07:19 - MinaVidi

...és marketingeljük megfelelően húsimádó gyerekeknek

Szeretitek a tündérfüvet? Vagyis ahogy a normálisan emberek hívják, a csírát? (Korábban mi is így hívtuk, de mivel húsimádó kislánykám nem volt hajlandó megkóstolni, Apa elnevezte tündérfűnek. Azóta megeszi. A marketing hatalma :-))

A tündérfű igazi vitamin és ásványbomba! Ráadásul nagyon finom. Ellentétben az éretlen téli paradicsomokkal. Otthon készítve pedig nem is drága, és az ökológiai lábnyomunkkal is lényegesen elégedettebbek lehetünk, mint egy spanyol paradicsom elfogyasztása esetén.

img_20180122_141156.jpg

Hogy érdemes hozzákezdeni az otthoni csíráztatáshoz?

A legegyszerűbb, ha veszünk hozzá egy csíráztató tornyot, amit elsősorban bioboltokban lehet beszerezni 1000-2000 Ft körüli árban. Csíráztatni való maghoz viszont a legtöbb szuper- és hipermarketben is hozzá lehet férni. Nagyon fontos, hogy csak csíráztatásra szánt magot szabad használni, mert a vetőmagokat vegyszerrel kezelik!
Először egy alapos átmosás után áztatni kell a csírát a torony áztató tálcájában, mindig rajta van a zacskón, hogy mennyi ideig.

img_20180122_141243.jpg

Utána naponta legalább kétszer (praktikusan reggel és este) hideg vagy langyos vízzel kell leöblíteni, és a lyukacsos tálcákon kell elosztani. A mi csíráztató tornyunknak van sötétzöld és átlátszó tálcája is. A fény hatására ugyanis állítólag más anyagok fejlődnek ki benne. Persze lehet, hogy csak brit tudósok szerint, mi azért mindkettőt használjuk, biztos, ami biztos.

img_20180122_141232.jpg

Kislánykám kedvence a lucerna-tündérfű, ez nagyon gyorsan nő, és nagyon egyszerű kezelni. 3-4 nap alatt kész is van!

img_20180121_203012.jpg

A búzacsíra is finom, édes, de valahogy nem olyan szapora, mint a lucerna. A fiúk szeretik a karakteresebb ízeket, mint a hagyma és a vöröskáposzta. Vajas kenyérre halmozva páratlan reggeli! A zsázsával viszont még nem sikerült boldogulnom, mindig benyálkásodott. Állítólag azt agyagtálkában érdemes csíráztatni. Na, ennyit azért nem érek rá szórakozni vele. :-)

tunderfuok.jpg
Fontos, hogy mindig alaposan át kell mosni a csírát, penészes, büdös csírát sosem szabad enni, ha bepenészedik, a csíráztató tálat is alaposan fertőtleníteni kell! A nyers csíra fogyasztása kisgyermekeknek nem javasolt, az esetlegesen előforduló e-coli miatt. Ezért a gyerekek kisebb korában a kenyérbe sütöttem a csírát. Nyilván így nemcsak az e-coli veszélyeitől, hanem bizonyos vitaminoktól is megszabadítottam a csírát, de azért jut is, marad is. :-)

Próbáljátok ki ti is!

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz és balatoni programokhoz!  

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr7913594729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.02.04. 14:16:53

Nálunk mindig van, retek, buza, hagyma, brokkoli, magóbab. Isteni finomak.

MinaVidi 2018.02.04. 14:19:03

@Burgermeister: De jó ötlet a mungóbab! Ezer éve nem csináltunk, pedig régen nagyon szerettük! Köszönöm a tippet! A retek nekem kicsit csípős, de a fiúk nagyon szeretik azt is. :-)

tryclops 2018.02.04. 14:42:08

+1 a retek csirára, egyértelmű kedvenc. És az agyag csíráztató tál nálunk jobban bevált mint ezek a műanyag vackok.

MinaVidi 2018.02.04. 14:45:38

Kedves Tryclops, az agyag csíráztatótálat hogy lehet elmosogatni? Mosószerrel? Vagy csak le kell öblíteni? Én azért maradtam eddig a műanyagnál, mert mosogatóban elmosogathatót vettünk, így biztos vagyok a fertőtlenítésben. De nyitottak vagyunk az újdonságokra. ;-)

Kopasz Szuzukis 2018.02.05. 08:22:26

Agyag csíráztatótál fertőtlenítése: a kimosott tálat átöblítjük 3%-os hidrogén-peroxid oldattal (fodrászkellék bolt), majd még nedvesen berakjuk a sütőbe 140-150 fokon 10-15 percre.
Amúgy, ha tisztán dolgozol, elegendő a mosogatás, és a 2-3 havonta fertőtlenítés.
Mellesleg környezettudatos háziasszony nem használ mosogatógépet.

MinaVidi 2018.02.05. 09:37:11

Köszönöm! Mosogatószer használható az agyagtálhoz? Egyébként miért nem környezetbarát a mosogatógép? Én eddig pont úgy tudtam, hogy az jobb, mint a kézi mosogatás: tudatosvasarlo.hu/kerdesek_valaszok/felesegem-mosogatogepet-szeretne-vasarolni-zold-

altimus 2018.02.05. 17:30:25

@Kopasz Szuzukis: Mellesleg környezettudatos háziasszony nem használ mosogatógépet.

miert nem? kevesebb vizet es mososzert fogyaszt mint a kezi mosogatas. a megsporolt idorol nem is szolva ...