MinaVidi

BalatonKids

Történelmi adalék a Halloween vs. Mindenszentek vitához

2017. október 31. 07:55 - MinaVidi

Avagy miért fénylik Salamon töke?

Minden évben előkerülnek a posztok: Magyarországon nincs Halloween! Nálunk Mindenszentek van! Ne bulizzatok rémes jelmezekben, ne faragjatok tököt, menjetek a temetőbe!

Rossz hírem van a Halloween ellenzőknek. Az őszi esti ködökben való ijesztgetés, töklámpások, tökvicsorik faragása valójában a középkorig visszanyúló színtiszta magyar hagyomány. Itt olvashatunk erről többet.

És miért fénylik Salamon töke? Mert biztos ismeritek a mondást: fénylik, mint a Salamon töke. Hát bizony múlt hétig én is valami egész másra asszociáltam, mint - egy körbekérdezésből kiderülve - az összes ismerőm. De hát rossz az, aki rosszra gondol...

Árpád-házi Salamon királyunknak ugyanis nem AZ a töke világított, hanem a faragott töklámpása. Bumm! Történt  ugyanis, hogy összekaptak a rokonok. Ebben nincs semmi rendkívüli, ez sokszor előfordul családoknál. Királyi családoknál meg pláne. Mert ugye jelen esetben nem a nagyi háza volt a tét, hanem a trón. Szent László meg fogta, és jól bezárta Salamont Visegrádon egy toronyba. A Salamon-toronyba persze. Innen többféleképpen alakul a sztori, egyesek szerint be is lett falazva, mások szerint csak szigorú őrizet alatt tartották. A lényeg, hogy az őrök töklámpásokat használtak, ami aztán a dunai hajósoknak is jó tájékozódási pont lett. Merthogy fénylett ám az éjszakában a Salamon töke. 

Az is megér egy sztorit, hogy Salamon aztán hogy szabadult innen ki. A legenda szerint amikor I. László ki akarta nyittatni a szentté avatáshoz államalapító István királyunk sírját, mindaddig nem sikerült neki, amíg egy látomás alapján szabadon nem engedte Salamont. Salamon elszaladt, a sír kinyílt. Nocsak, nocsak. Árpád-házi királyaink rendkívül szórakoztató legendákat hagytak maguk után, kiváltképp Szent László, ezért mindenképpen érdemes felkeresni például a somogyvári Nemzeti Emlékhelyet, ahol ezeket remekül bemutatják. 

Addig is hagyjuk abba a Halloween iránti siránkozást, borzongjunk egy kellemeset, és faragjunk igazi magyar tököket. Például balatoni mosollyal. Tihanyi foggal. :-)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr2613119346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.