MinaVidi

BalatonKids

Csütörtökön bemutatjuk a házi rozsdafarkút #balatoni_fotók

2017. november 23. 20:56 - MinaVidi

23966959_521967738171707_3523644233959342080_n.jpg_640x640

Ez a házi rozsdafarkú tényleg nagyon házi. :-) Ugyanis nagy örömünkre egy rozsdafarkú pár fészkelte be magát a teraszunk gerendái közé. Sajnos az első fészek valószínűleg kertünk bundás kedvenceinek áldozata lett, de a második, gondosabban megválasztott helyszín már két fészekaljával ajándékozta meg a fonyódligeti rozsdafarkú populációt.
Pesti gyerekeknek őrült izgalom végigkövetni az eseményeket! Minden nap izgatottan vártuk, hogy mikor bújnak ki a fiókák. Persze nem tették meg azt a szívességet, hogy ezt hétvégén hajtsák végre. Így amikor egy alkalommal megérkeztünk, egyszerre csak azt láttuk, hogy a békésen kotló szülő helyett öt éhes csőr meredt a levegőbe. Megkövülve. De komolyan. Aztán amikor megjött valamelyik szülő - csőrében egy gusztusos kukaccal, őrült csivitelésbe kezdtek. Szinte hallani lehetett a vetélkedést: én, én, én éhesebb vagyok! Ahogy viszont elrepült a szülő a következő adagért, megkövültek. De úgy, ahogy voltak! Abban a pozícióban, nyitott csőrrel. Mintha "mozdulj, mozdulj, szobrocskám" játékot játszottak volna. 
A nemi szerepek is érdekesek voltak. Ha anyuka jött, és a terasz korlátjára repülve, észrevett minket, többnyire elrepült. A teremtés (rozsdafarkú) koronája ezzel szemben nem teketóriázott, velünk mit sem törődve röpült kis fiókáihoz.
A kikeléssel szemben a kiröpüléssel szerencsésebbek voltunk: szemtanúi voltunk az első szárnycsapásoknak. Igaz, csak az utolsó kismadarat láttuk, de így is nagy élmény volt. Szegényke először jól felkenődött a terasz falára. De aztán egy bravúros hajrával felrepült a kerítésre. 
Te is szeretnél hasonló élményben részesülni? Ha nincs fészekrakásra alkalmas gerendád, ne ess kétségbe! Egy jól kiválasztott odúval lehet, hogy sikerül odacsalogatnod kertedbe, erkélyedre madarakat. Hajrá!

 

Szólj hozzá!

Szerdai madarunk a giccses naplemente-képek elmaradhatatlan kelléke, a hattyú.

2017. november 22. 20:46 - MinaVidi

Igazából a kevésbé romantikus bütykös hattyú névre hallgat, legalábbis a hazánkban legközismertebb fajtája. Azt tudtátok, hogy a 19. században eltűntek a hattyúk Magyarországról? Csak 1970 után jelentek meg újra. Azóta viszont egyre többen vannak - a balatoni naplemente-fotósok legnagyobb örömére. 
Ha van lehetőségetek, nézzetek meg nyáron egy hattyúgyűrűzést! Nagy élmény látni ezeket a félelmetes erejű madarakat egészen testközelből. És persze a madárszakértők ilyenkor rengeteg érdekességet mesélnek róluk.
Például azt, hogy eszetekbe se jusson etetni őket! Míg az énekesmadaraknak sokat segíthetünk gondoskodásunkkal, a vízi madaraknak kifejezetten rosszat tesz az etetés. Főleg, ha kenyérrel tesszük. Sokkal jobb, ha csak fotózzuk őket. Hiszen olyan gyönyörűek!
Szólj hozzá!

Madaras hetünk keddi kedvence egy igazi tollas terminátor: a #cinege #balatoni_fotók

2017. november 21. 21:20 - MinaVidi

23734264_151756748910143_4600642798515912704_n.jpg_602x589

Móra Ferenc óta sajnáljuk a szegény kis szomorú cinegét, aki csak didereg a hűvös szelekben, és hiába kiabálja, hogy kis cipőt, kis cipőt! Pedig ez a színpompás, bájos madárka valójában egy igazi sorozatgyilkos. És nem csak az ízeltlábúak számára! Kisebb madarakat és denevért is megtámad, ha a szükség úgy hozza. 
Na persze azért ritkán hozza úgy... Télen többnyire vegán diétára tér át a cinege, amit mi is aktívan támogathatunk! Napraforgó, szalonna (nem sós), vagy cinkegolyó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület javaslata. De sose feledjük, ha etetni kezdjük, tavaszig ne hagyjuk abba, mert azzal komoly problémákat okozhatunk nekik!
Szólj hozzá!

A magyar természetvédelem címerállata: a nagykócsag a Balatonon és az ötforintoson

2017. november 20. 20:00 - MinaVidi

23733927_1095406207261515_1797009557822636032_n.jpg_640x640

Szombaton azt tervezzük, hogy részt veszünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett túrán, ahol reményeink szerint rengeteg átvonuló vadludat látunk majd. Ennek örömére madár-hetet hirdetünk meg blogunkon!

Mi imádjuk megfigyelni, fotózni a madarakat, most pedig megmutatjuk kedvenceinket!

Hétfő - nagykócsag

Kezdjük a nagykócsaggal! A nagykócsag a magyar természetvédelem címerállata, az ötforintoson is ez szerepel. És a reformkori díszmagyarok fejfedőin kócsagtoll formájában. Emiatt csaknem ki is halt. Szerencsére manapság már emelkedőben van a számuk. Elvileg költöznek, a gyakorlatban azonban egyre többen telelnek át a Kárpát-medenecében. Fenséges madár!

További részleteket itt olvashattok róla. 

 

 

Szólj hozzá!

Öt varázslatos fénydekoráció a meghitt őszi estékért

2017. november 19. 12:36 - MinaVidi

Óraátállítás, sötétség, depresszió, menjünklassanaludni, dehátmégcsakhétóra - ismerős? Nyáron este tízkor még javában fröccsözünk a Balcsi partján a haverokkal, mert a kölyköket úgysem lehet kirángatni a vízből, most meg fél ötkor naplementét fotózunk, aztán ötkor napvége-feelinggel indulunk haza. Kedvünk és D vitamin szintünk a béka feneke alatt... De hát miért kéne ebbe beletörődnünk? Nem azért hozta el nekünk Prométheusz a tüzet és Edison a karácsonyi fényfüzért, hogy a sötétben szomorkodjunk! Varázsoljunk meleg hangulatot otthonunkba fényfüzérekkel! Bemutatunk öt ötletet, de igazából csak a fantáziánk szabhat határt a fénydekorációnak!

img_20171119_122905.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Lélegzetelállító látvány a semmi közepén - a somogyvámosi pusztatemplom

2017. november 16. 07:12 - MinaVidi

Már ha semminek nevezzük a gyönyörű somogyi dombokat. De a látvány akkor is lélegzetelállító. 

Első alkalommal pocsék időben indultunk útnak csajos programként. Amikor autóba ültünk, még csak metsző hideg szél fújt, de hát ugye egy szörfös családnak a szél sosem lehet ellensége. Amikor azonban Somogyvámosra értünk, már az eső is jócskán eleredt. Az aszfaltút pedig hamarosan földútba váltott, vagyis inkább sártengerbe. Le is állítottam az autót, és gyalog vágtunk neki a dombnak, aminek a tetején sejtettük a templomot. Ennek következtében viszont pillanatok alatt bőrig áztunk. Amikor aztán felértünk a domb tetejére, elállt a szavunk: végtelen zöld mezőn a messzeségben egy templom. Egyszerűen lenyűgöző volt! Sajnos a távolság is, ezért kislánykámmal úgy döntöttünk, legközelebb nem esőben jövünk. És a fiúkkal. Mert ezt nekik is látni kell! 

img_20171113_231759.jpg

Tovább
1 komment

Ej, mi a kő?

2017. november 14. 07:16 - MinaVidi

Ej, hát az egyik legsokoldalúbb DIY alapanyag! És mivel egy átlag gyerekes család tekintélyes méretű kőgyűjtménnyel rendelkezik, ha elérkeznek a hosszú, sötét, esős őszi esték, itt az idő, hogy előszedjük ezt a kőgyűjteményt! Kezdődhet a csoportosítás, szelektálás, válogatás! 

Ebből a kőből készíthetünk például egy világítótornyot... Nicsak, egy kagyló is belekerült a gyűjteménybe, legyen hát hőlégballon belőle... Ez a kő olyan, mint Apa talpa... Keressük meg a többiek talpát! 

img_20171113_220140.jpg

De a legegyszerűbb felhasználás mégis az, ha megfestjük őket! Hogyan? Ehhez mutatjuk most a legjobb tippeket!

Tovább
Szólj hozzá!