MinaVidi

BalatonKids

A narancssárga öt árnyalata

2018. január 14. 12:55 - MinaVidi

avagy szemgyönyörködtető fogások a téli szürkeségben

Szürkeség és szürkeség, kopár fák, köd, felhők, sehol egy szín. Belefárad az ember szeme. Melegítsük fel a lelkünket az alábbi öt narancssárga fogással, és nemcsak szemünknek fog jól esni! Mondjuk, annak rögtön duplán: a látványon kívül a karotin többek között a szemre is nagyon jó hatással van. De a sárgarépa, sütőtök, narancs, mandarin, édesburgonya ezen felül is tele van vitaminnal, értékes ásványi anyagokkal. És még fütyülni is jól fogunk! ;-)

 img_20180114_123842.jpg

 1. Kezdjük a reggelivel és egy frissen facsart narancslével!

Télen nem csak a szemünk fárad bele a szürkeségbe, de egész szervezetünk fáradékonyabb a vitaminhiánytól. Nincs is jobb egy igazi narancssárga vitaminbombánál: facsarjunk hát narancsot (és/vagy mandarint)! Hát ha még párunkat lepjük meg vele, és az ágyba visszük reggel! Na, így lesz a legtökéletesebb az az élettani hatás! ;-)

img_20171224_111658.jpg

 

2. Ebédre dobjunk össze egy chilis-gyömbéres répakrémlevest - vegánoknak is!

Nagy családi karácsonyunknak hagyományosan én vagyok a levesfelelőse. Keresztfiam miatt vegán fogást is kell készíteni, így régóta bevált családi receptünkben a tejszínt kókusztejre cseréltem: íme a narancssárga második árnyalata!

img_20171228_214834.jpg

Hozzávalók:

  • 5-6 nagyobb sárgarépa
  • fél liter zöldségalaplé
  • egy kókusztejkonzerv
  • 1-2 cm gyömbér
  • chili, só, bors
  • olívaolaj
  • tökmagolaj (tálaláshoz)

A karikákra vágott répát az olívaolajon pirítsuk meg, mehetnek rá a fűszerek, és reszeljük rá a gyömbért (vagy használjunk port). Amikor már kezd kicsit karamellizálódni, öntsük fel az alaplével, és amikor puha a répa, mehet bele a kókusztej. Rottyantsuk össze, turmixoljuk le, és kész is! Tálaljuk tökmagolajjal, vagy bármilyen levesbetéttel (pirított tökmag, levesgyöngy, zöldfűszeres zsemlekocka stb.).

3. Színpompás köret a sütőtökös brokkoli

Na, ez lesz aztán az igazi színorgia!

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök
  • 1 brokkoli
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 deka vaj
  • 5 deci tej

A sütőtököt vágjuk ketté, távolítsuk el a magokat, vágjuk fel nagyobb darabokra és süssük meg a sütőben. Eközben a brokkolit szedjük szét kisebb darabokra, és vajon vagy olajon fedő alatt pároljuk puhára, sóval, borssal fűszerezzük. Készítsük el a besamell mártást: a vajon pirítsuk meg a lisztet, mintha világos rántást csinálnánk, eközben melegítsük fel a tejet, és a forró tejjel öntsük fel a lisztet folyamatos kavargatás mellett. 

Vegyünk elő egy jénait, és csíkokban felváltva rakjuk le a brokkolit és a sütőtököt, majd öntsük le a besamell mártással. Süssük össze a sütőben!

img_20180107_192121.jpg

Köretként is ehetjük, de ha reszelt sajttal is megszórjuk, akár könnyű vacsorának is pompás! Ráadásul színpompás! :-)

 img_20180107_192238.jpg

4. Mandarinchutney

Sült húsok mellé egy fűszeres chutney, és máris mindenki be lesz halva konyhaművészetünktől! Pedig milyen egyszerű...  img_20180114_085004.jpg

 Hozzávalók:

  • 1 kg mandarin
  • 2 fej (lila)hagyma
  • 1 löttyintés (balzsam)ecet
  • 2 evőkanál méz vagy cukor
  • 1-2 cm gyömbér
  • 1 teáskanál kurkuma
  • cayenne bors

A mandarint hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra! A lilahagymát is vágjuk fel! Ezután minden mehet a lábosba, és egy órán át főzzük lassú tűzön, egyre gyakrabban kavargatva. Natúr sült húshoz és krumplihoz zseniális kiegészítő!

5. Esti mozizáshoz édesburgonya-chips

Egy kanapén összebújós családi filmnézéshez mindig jó, ha van egy kis ropogtatnivaló. A gyerekek meg imádják a chipset. Ami házilag készítve nem is biztos, hogy annyira egészségtelen! Pláne ha nem közönséges krumplit, hanem édesburgonyát, vagy más néven batátát használunk. Ez ugyanis tele van vitaminokkal, olyan ásványi anyagokkal, mint a kálium, a réz vagy a mangán, és még a kalóriatartalma is egész alacsony.

img_20171228_214108.jpg

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: tepsinként kb. 15 perc (vastagságtól függően)

Fogyási idő: 15 másodperc :-)

Hozzávalók:

  • 4-5 batáta
  • olaj
  • fűszerek ízlés szerint

Pucoljuk meg a batátát, és uborkareszelőn reszeljük le! Egy (vagy több) sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk le egymás mellé az édesburgonya-szeleteket, hogy ne fedjék egymást, olajjal vékonyan kenjük meg, és fűszerezzük meg (sima só is elég, de bármilyen fűszerkeveréket választhatunk ízlésünknek megfelelően). 180 fokon süssük, és érdemes folyamatosan figyelni, mert könnyen odaég.

Kezdődhet a hangulatos családi mozizás! Hova raktátok már megint a távirányítót???!!! :-)

 

 

Ha tetszett, amit olvastál, gyere és csatlakozz MinaVidi Facebook oldalához, ahol további ötleteket találsz családi barkácsolásokhoz, játékokhoz és balatoni programokhoz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://minavidi.blog.hu/api/trackback/id/tr5613531457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.